Твърди се, че така нареченото Поколение Z - родените между 1996 г. и 2012 г., е буквално от раждането си предразположено да се справя добре с технологиите. Все пак, тези младежи не помнят света преди iPhone и са израснали пред екраните на социалните мрежи. Най-възрастните сред тях вече работят и се оказва, че мнозина имат проблеми с техниката, която традиционно намираме във всеки офис, пише в свой материал "Гардиън".

  • Проучване на HP показва, че около 20% от младите служители са били обект на неприятни коментари заради технически проблеми и това ги е накарало да се откажат да търсят помощ за проблемите, които имат с организирането на файлове, папки, сканиране, печат и използване на външна периферия - все неща, които са неизбежна част от деловото ежедневие.
  • Още по-смущаващо е, че проучване на HR компанията LaSalle Agency е установило, че почти половината завършващи през 2022 г. не се чувстват технически подготвени за работа.
  • Още малко социология: според данни на Dell 56% от хората между 18 г. и 26 г. смятат, че нямат достатъчно дигитални умения.

"Има един мит, че щом хлапетата са родени в информационната епоха, това ще им дойде интуитивно. Това не е реалистично - как ще знаят как се сканира нещо, ако никой не им го е показвал?", пита проф. Сара Декстър от Университета във Вирджиния.

Какъв е привлекателният работодател за поколението Z

Какъв е привлекателният работодател за поколението Z

Тези млади "зумъри" са напълно различни от останалите, дори от милениалите

Истината е, че Gen Z са свикнали да използват приложенията на смартфоните си, които са възможно най-лесни и удобни за потребителя. Работата с настолен компютър е нещо по-различно и понякога изисква малко повече усилие - а за хора, свикнали на моменталното удовлетворение от TikTok, това изглежда почти като мъчение.

Въпреки всичко, има надежда. "Поколението Z нямат проблем да се ориентират в софтуер, който не са използвали преди, защото те правят това цял живот. Свикнали са да действат на опит и грешка. Може да не са Дар Божи за колектива с автоматично придобити познания по Excel, но се учат бързо", казва Стив Бенч, който организира семинари за поколенческите различия в корпоративния свят.

Защо Z поколението ще бъде най-разрушителното поколение досега?

Защо Z поколението ще бъде най-разрушителното поколение досега?

Очаква се доходите им да се увеличат пет пъти до 2030 г. до 33 трилиона долара

Някои негови колеги събират хора на различна възраст на едно място, за да си говорят за техническите си затруднения. Именно срещата на поколението на факса с поколението на TikTok традиционно се оказва полезно и за двете страни.