Китайката Уи Яджън е работила във фабрика за 16 долара на месец. Сега има състояние от $8,3 милиарда. Тя е най-богатата жена, спечелила богатството си с труд. Яджън се е трудила години във фабрика, а след това като журналист преди да основе компанията си за недвижими имоти Longfor Properties, която има приходи от $10,7 милиарда през 2017 година.

Уи Яджън е съосновател на Longfor Group Holdings. Тя е главен изпълнителен директор на компанията за 6 години и председател на борда на директорите от 2007 до 2018 година.

Longfour e основана в Хонконг, но оперира в още 47 града. През ноември Уи слиза от председателския пост и прехвърля 44% дял от компанията на дъщеря си.

Уи е най-богата жена в света, която сама е постигнала богатството си. Тя е родена през 1964 г. в Чунцин, Китай, който днес има 30 милиона жители. Започва да учи в Северозападния Политехнически университет в Сиан, когато е на 16 години и получава диплома за бакалавър - инженер. След като завършва, започва да работи във фабрика в родния ѝ град за 16 долара на месец. Тя прекарва там 4 години.

През 1988 година, когато е на 24, тя работи като журналист в областта на недвижимите имоти за китайската информационна агенция Shirong за период от 5 години. Това е по време на "златната ера на рентабилността" за китайските вестници.

След редица проблеми, свързани с липсата на осветление и електричество при търсенето на свое жилище през 1993 година, тя решава да започне собствен бизнес заедно със съпруга си.

Три години по-късно нейната компания Longfor успява да продаде първия си проект за резиденция в родния град на Яджън - Чунцин за $157 долара на квадратен метър. Сумата е била два пъти по-голяма от средния доход на китайските домакинства.

Longfor e един от първите разработчици на търговски центрове в Китай. Уи заема поста на главен изпълнителен директор в периода 2005-2011 година, като след това става председател. През 2012-а става най-богата жена в Ктиай до развода ѝ тази година. Тя губи близо $3 милиарда, за да прехвърли 40% от нейния дял на бившия ѝ вече съпруг.

Богаството на Яджън обаче не спира да се увеличава. През 2017 г. тя е седма в списъка на жените милиардери с нетно богатство от $4,6 милиарда. А днес тя изпреварва останалите 6 имена в класацията.

През 2003 г., поради липсва на публична информация за нея, името ѝ се бърка с мъжко в списъка на най-богатите хора в Китай. На въпроса защо избягва публичността, тя отговаря:

"Ами, нямам какво да кажа. Просто съм човек, който се е концентрирал върху целите си."