През следващите 12 месеца работодателите у нас ще търсят да наемат близо 130 хиляди специалисти с професионално образование, 63 хиляди с висше образование и 47 хиляди без специалност. Това показват данните от проведеното първо за годината представително проучване за потребностите от работна сила на Агенцията по заетостта.

Затруднения да си осигурят кадри срещат 70% от работодателите. Те посочват в анкетите, че най-трудно намират продавачи, готвачи, шивачи, машинни оператори, програмисти. Проучването е направено в периода февруари - март тази година.

Нагласите за наемане на нов персонал биха се променили при евентуална нова Covid вълна у нас, уточняват от Агенцията по заетостта. Тогава 20% от предприемачите ще се откажат да търсят хора. При евентуална нова "вълна", това ще се усети най-силно в секторите търговия, хотелиерство и ресторантьорство.

Понастоящем у нас най-търсените професии без специална квалификация са: сервитьори, бармани, готвачи, машинни оператори, шивачи, строители, монтажници, заварчици, счетоводители, електротехници, касиери.

При професиите изискващи висше образование, особен търсени са учители и лекари, търсят се и медицинските сестри.

Най-много работодатели - 85%, посочват умението за самоконтрол и дисциплина като едно от най-важните за заетите в тяхната фирма, извън образованието и професионалните умения и опит, необходими за съответната позиция. Умение за работа под напрежение също се цени много от работодателите.

Две трети от запитаните работодатели, посочват като важни умения -извън преките професионални задължения - инициативност, продуктивност, социални умения и креативност.

Във Варна има официално над 1100 свободни работни места - в кои браншове са най-много

Във Варна има официално над 1100 свободни работни места - в кои браншове са най-много

Между търсещите работа има и много украински граждани