Мъчи ли ви работното време от 9 до 5 и 5-дневната работна седмица? Бъдете спокойни, то скоро ще изчезне, смята милиардерът Ричард Брансън.

"Идеята за 5-дневна работна седмица с два почивни дни и няколко седмици почивка всяка година е широко възприета в обществото. Но не винаги положението е било такова и няма и да бъде такова в бъдеще", написа милиардерът в своя блог.

По думите му, промяната ще дойде от новите технологии начина, по който те ще изменят нашите професии.

"Както Лари Пейдж (Google) и други вече заявиха, броят на работните места за хората ще намалее в бъдеще заради прогреса на технологиите. Новите иновации ще движат индустриите напред, но и ще намалят нуждата от хора", пише той. "Идеи като автономни автомобили и напредничави дронове вече са почти реалност и машините ще бъдат използвани за все повече и повече работни места в бъдеще. Дори и безпилотните самолети ще станат реалност в не чак толкова далечното бъдеще".

И Брансън не е сам в тези си твърдения.

Илън Мъск отправи предупреждение, че технологиите ще узурпират работните места. "Роботите ще могат да правят всичко по-добре от нас... Имам предвид от всички нас", заяви той през 2017 г.

"На пръв поглед изглежда като лоша новина за нас, хората", признава Брансън. А Мъск със сигурност също мисли така.

Идва ли 4-дневната работна седмица?

Идва ли 4-дневната работна седмица?

Британска синдикална организация призовава да се възползваме от развитието на технологиите

Но нивата на безработица ще останат същите след 20 години, макар че природата на повечето професии ще се промени, казва Роб Аткинсън, основател и президетн на Information Technology and Innovation Foundation.

И ако "правителствата и бизнесът са умни, напредването на технологиите може да е изключително позитично за хората по света", казва Брансън.

Според него, правителствата ще трябва да платят работниците да бъде преквалифицирани. И ще трябва да бъде намерен начин доходите на хората да останат поне на същите нива.

Но с решението на тези проблеми, технологията може да създаде "по-умен работен процес". "Може ли хората скоро да имат 3- или 4-дневни уикенди? Разбира се", казва той.

Според съоснователя на Microsoft Бил Гейтс новите технологии ще означават повече свободно време. "Целта на човечеството не е просто да стои зад бюро или да продава нещо. Повече свободно време не е лошо нещо", казва той.