Само след 4 години, към 2020-а, над една трета от работната сила ще се състои от хора, родени през 90-те години на миналия век – т.нар. Y поколение или „милениум”. Това показва доклад на ManpowerGroup, подготвен на базата на проучване в 25 страни по света. 

Въпреки че повечето „милениуми” започнаха своята кариера в условия на глобална рецесия, две трети от тях са оптимисти за бъдещето. Около 62% от анкетираните вярват, че ако загубят своята работа, ще могат бързо и лесно да намерят нова. 

Кариерният път за Y поколението се явява в голяма степен честа смяна на работни места, вместо работа за една компания за дълъг период от време. 84% допускат прекъсвания в своята кариера – при раждане на дете, смърт на родители и пътешествия. 

Три четвърти от „милениумите” работят на пълен ден, но повече от половината са готови за бъдеще с нестандартна заетост, например проектна или мрежова, сочи проучването. 

Освен това „милениумите” възнамеряват да работят по-дълго от предишните поколения. Над половината планират да работят до 65 години, повече от четвърт (27%) – до 70 години, а 12% въобще не мислят за пенсия – те са готови да работят цял живот. 

73% от анкетираните работят по над 40 часа седмично, а почти една четвърт – по над 50 часа седмично. 26%  пък съвместяват едновременно две работи. 

За 92% от това поколение  парите са на първо място при избор на работа. В списъка от приоритети следват сигурността, възможността за свободно време и работата в интересен екип. 93% са готови да повишават постоянно своята професионална квалификация, пише TechNews.bg.