Дори насред пандемията от коронавирус, някои по-заможни граждани се възползваха от привилегия да се сдобият с втори втори паспорт, за да могат да заобиколят ограниченията за пътуване и да потърсят убежище от заразата в страни, които се справят ефективно с COVID-19.

Към момента тридесет и една държави по света предлагат програми за пребиваване или гражданство чрез инвестиции, които струват от 100 000 долара до над 7 милиона долара.

Класация, изготвена от Deep Knowledge Analytics и Henley & Partners, оценява здравния риск и класира страните, които предлагат гражданство чрез инвестиции, според това колко ефективно се справят с пандемията COVID-19.

Henley & Partners периодично изготвя класации за нaй-дoбpитe зa пътyвaнe пacпopти в cвeтa. Тази обаче не взема предвид колко влиятелен е паспортът (до колко държави притежателят може да получи безвизов достъп) на дадена страна, а това как тя се справя с пандемията.

Класацията е изготвена, като са взети предвид няколко фактора, сред които са ефективността на правителството в управлението на риска, ефикасността на здравната система, готовността за извънредни ситуации и т.н.

Ето топ десет на държавите, които се справят ефективно с пандемията и в които може да се инвестира в гражданство.

1. Канада

Канада е поставена на първо място в класацията. Смъртността от ковид в страната е на средно ниво в световен мащаб. Някои канадски провинции, като източните например, успяват да ограничат разпространението на инфекцията и то без да спират социалния живот или да намаляват икономическата дейност.

Още при първата вълна местните взеха бързи мерки, като предупредиха, че болниците може да бъдат натоварени много бързо. Затворени бяха парковете и училищата, право да преминават провинциалните граници имаха хората с неотложна работа. Карантината беше задължителна за всеки пристигащ. Най-важното от всичко обаче е това, че мерките се спазват.

2. Нова Зеландия

Нова Зеландия затвори границите си още през март миналата година. Страната получи най-високата оценка за ефективност на карантината според доклада.

"Когато става въпрос за справяне с пандемията, то Нова Зеландия под ръководството на премиера Джасинда Ардерн, показа правилния път за действие не само за региона, но и за света", пише в доклада.

Нова Зеландия прилага строги мерки за проследяване на контактите с болни.

Към 23 март 2021 г. в страната се съобщава само за 2112 случая на COVID-19 и 26 смъртни случая.

3.Австралия

Австралия също незабавно затвори границите си в началото на пандемията. Според оценките страната се класира на второ място по ефективност на карантината. Характерно за страната е това, че властите действат бързо веднага и изолират новите огнищa на заразата. Единият от локдауните в Мелбърн продължи цели 4 месеца. 

4. Швейцария

Швейцария е с по-висок резултат от която и да е друга държава по отношение здравеопазването. Страната осигурява на гражданите задължителна здравна застраховка и прилага ефективна технология за проследяване на контакти, пише в доклада.

5. Австрия

Австрия се класира на второ място по отношение на фактора ефективност от управлението на риска. Страната предоставя на своите граждани задължителна универсална здравна застраховка, подобно на Нова Зеландия, която гарантира основни здравни грижи на своите граждани.

През ноември миналата година Австрия въведе пълен локдаун, след като частичният не донесе очаквания ефект.

6. Обединени арабски емирства

ОАЕ са на първо място по готовност за извънредни ситуации според класацията. Страната реагира бързо на пандемията и сега е сред местата в които ваксинацията се разпространява най-бързо.

7. Сингапур

Здравните заведения в Сингапур и 900-те клиники за бързо реагиране, които страната отвори след избухването на SARS-CoV през 2002 г., допринасят за способността на Сингапур да се справи пандемията от COVID-19.

Контактите се проследяват, а заразените се изолират веднага. Приложението за проследяване на контакти е изтеглено от 42% от населението според доклада.

8. Хонконг

За разлика от други градове с милиони граждани, в Хонконг не е наложена строга карантина. Затворени бяха училищата, много хора работят в режим "хоум офис", ресторантите и моловете почти не се посещават, а 99% от гражданите носят маски. В изследване от миналата година, публикувано в реномираното издание "Lancet Public Health" се констатира, че взетите в Хонконг мерки осигуряват разумното контролиране на епидемията.

Според авторите Хонконг е бил по-добре подготвен за епидемията в сравнение с други държави.

9. Италия

Класация поставя европейската страна на девето място, макар, че тя бе една от най-силно засегнатите страни в началото на пандемията от коронавирус. Днес обаче тя се справя добре. Италия беше сред първите, които наложиха строга карантина за всички и се класира високо по показателя за ефективност на карантинните мерки. Повечето италианци спазват правилата за носене на маски в магазините и обществения транспорт.

10. Великобритания

Индексът класира високо Обединеното кралство въпреки тежката ситуация в страната. Държавата даде доста добър пример за това как не трябва да се отнасяме към пандемията, но според оценките тя се класира високо по отношение на правителствената ефективност и ефективността от карантината.

Тя наложи строги блокировки, за да забави разпространението на вируса и беше първата държава в света, която одобри ваксината Pfizer-BioNTech Covid-19 през декември.