Нивото на инфлацията има голямо значение за финансовото състояние на хората, които живеят в дадена държава. Тя е основен фактор, когато става въпрос за спестявания, за изплащане на ипотека или за ежедневни разходи за пазаруване.

Ако показателят е на прекалено високо равнище или търпи резки промени, за производителите е трудно да определят цените на своите продукти, а за потребителите - да планират разходите си.

В глобален мащаб според данните на Международния валутен фонд (МВФ) равнището на инфлацията е около 3,6%. В същото време обаче има редица държави, в които тя е значително по-висока. Основен пример в това отношение са Венецуела, Зимбабве и Южен Судан.

Намиращата се в средата на тежка политическа и икономическа криза Венецуела е на първо място в света по отношение на нивото на инфлацията. През април показателят достига близо 300 000% или по-точно 282 972%.

На фона на задълбочаващите се проблеми на Каракас от МВФ прогнозират, че инфлацията може да достигне до 10 000 000% до края на тази година или в началото на следващата.

Втора след нея е Зимбабве, където към март 2019 година тя е на ниво от 175,66%. Показателят е над 50 на сто в още три държави - Южен Судан, Аржентина и Иран със съответно 56,1%, 55,8% и 50,4%.

Под това равнище, но все още значително над средната инфлация за света е още тази в Судан, Либерия, Хаити, Сиера Леоне и Ангола.

Снимка 438399