Бизнесът в Германия има вековни традиции. Сред най-големите германски компании има такива, чиято история датира от 16 век. Това става ясно от класацията на най-старите германски семейни фирми, публикувана от Германската фондация за фамилен бизнес. В първата подобна класация, публикувана преди две години, участваха 35 компании, сега те са 50.

Лидерът в класацията е на повече от 500 години

На първо място е Coatinc Company в днешната провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е специализирана в поцинковането. Coatinc Company е основана преди повече от 500 години от майстора-ковач Хайлман Дреселер. Компанията е фамилно притежание от 17 поколения насам. Датата на нейното основаване през 1502 година е документирана, защото Дреселер е трябвало да плати такса от един шилинг, за да използва една леярна пещ.

Почти всички компании, включени в класацията, са основани преди Френската революция от 1789 година и всички са останали собственост на семействата на основателите. "Векове наред тези компании са били източник на стабилност и сигурност. Такива са и днес", казва Щефан Хайдбредер от Германската фондация за фамилен бизнес.

Банки, производители на керамика и стъкло, фармацевти

Фармацевтичната компания Merck е най-голямата сред семейните фирми в класацията. Тя разполага с 58 000 служители. Историята на концерна, който е на 16-то място в списъка, започва през 1668 година. Началото е положено с една аптека в град Дармщат. "Смелостта за промяна е ключът към успеха", казва Франк Щангенберг-Хаверкамп, председател на семейния управителен съвет на Merck: "При нас иновациите са традиция. Научният интерес и предприемаческият дух са принципите, които ни ръководят".

Сред останалите компании с над стогодишна история са частните банки Berenberg (1590) и Metzler (1674), производителят на керамика Villeroy & Boch (1748), както и фирмата, произвеждаща пособия за писане Faber Castell (1761).

Компанията на семейство Хайнц, разположена на границата между провинциите Бавария и Тюрингия, е основана още през 1622 година. Тя се е специализирала в стъклообработването и днес е сред лидерите на световния пазар в производството на флакони за парфюми. Карлета Хайнц е представител на 15-тото поколение, което управлява стъкларската компания на семейството.

Тя казва, че можеш да бъдеш успешен за толкова дълъг период от време, само ако имаш смелостта "винаги да опитваш нови неща и да вземаш решения, дори ако те изглеждат непопулярни". Според нея, са нужни още правилен подход към служителите, както и известна доза късмет.

Пандемията не подмина и доайените в бизнеса

Сред другите доайени на бизнеса в Германия са Prym Group (1530), които произвеждат аксесоари за шиене и свързващи елементи за технологичния бранш, както и Freiherr von Poschinger (1568) и Wiegand (1570), които обработват стъкло.

Но дори компании с вековна история не бяха пощадени от ефектите на пандемията. Freiherr von Poschinger трябваше да преустанови работа. Основните причини бяха забавените доставки на суровини и високите цени на енергията.