Huawei Technologies Co Ltd. тайно е помагала на Северна Корея да изгради и поддържа мобилна мрежа, пише в-к Washington Post, цитирайки документи и свои източници.

Китайският телекомуникационен гигант си е партнирал с китайската държавна Panda International Information Technology Co Ltd по редица проекти в Северна Корея в продължение на поне осем години.

Изграждането на 3G мрежа в страната от Huawei, която използва американска технология в своите продукти, повдига въпроса дали страната не е нарушила забраните за износ, наложени от Вашингтон.

Съединените американски щати постави китайската телекомуникационна компания в забранителен списък през май, цитирайки рискове за националната сигурност. Ходът означава, че на американските компании е забранено да продават компоненти на Huawei без специален лиценз. Забраната включва и операционната система Android на Google.

В отговор на обвиненията, Huawei твърди, че "няма бизнес присъствие" в Северна Корея. Търговският департамент на САЩ разследва връзки между Huawei и Пхенян от 2016 година, но публично не е разкривала откритията си.

Доклад: Ключови служители на Huawei са работели с китайското разузнаване

Доклад: Ключови служители на Huawei са работели с китайското разузнаване

Част от тях могат да бъдат свързани с конкретни случаи на хакерска дейност или индустриален шпионаж срещу западни компании

Междувременно чешкото обществено радио, цитирано от Agence France-Presse, съобщи, че Huawei "тайно е събирала лични данни на потребители, включително политически лица и бизнес партньори".

Радиото цитира двама доскорошни мениджъри в китайската компания, които казват, че от тях се е изисквало да прехвърлят данните в компютърни системи, управлявани в централната на компанията в Китай.

Личните данни включват брой деца, хобита и финансова ситуация.

Huawei отрича и тези обвинения, като заявява, че спазва GDPR правилата в Европейския съюз.

Huawei: Новата ни операционна система няма да работи на смартфони

Huawei: Новата ни операционна система няма да работи на смартфони

Оказва се, че разработваната от китайската компания Hongmeng никога не е била предназначена за заместител на Android