Правителството одобри денонсирането на Спогодбата за пощенски и далекосъобщителни служби между правителството на Народна република България и правителството на Корейската народно-демократична република. Причината за прекратяването му е, че договорът е подписан през 1972 г. и не отговаря на съвременните условия в този сектор, съобщават от Министерския съвет.

Дипломатическите отношения между България и Северна Корея са установени на 29 ноември 1948 г., като легации в двете столици са открити през 1954 г. Посолството на България в Пхенян е закрито през юли 1997 г. и възстановено през април 2005 г. От 1997 г. в КНДР се акредитира посланикът на Република България в Пекин. Посланикът на КНДР в София е акредитиран в още 4 страни от региона (Турция, Албания, Република Северна Македония и Черна гора).

Смартфоните на Северна Корея: От репелент против комари до имитацията Samtaesong

Смартфоните на Северна Корея: От репелент против комари до имитацията Samtaesong

Приликите с телефони, популярни в целия свят, не са случайни

Двустранните политически контакти са ограничени и през последните години не са разменяни посещения на високо равнище. Осъществени са посещения в КНДР на председателя на Комисията по външна политика на Народното събрание Соломон Паси през 2007 г. и заместник-министъра на външните работи Радион Попов през 2008 г. 

В отношенията си с КНДР България се придържа към политиката на "критична ангажираност" на Европейския съюз, разбираме от сайта на Министерството на външните работи. През първата половина на 2018 г. България проведе за втори път местното ротационно представителство на Европейския съюз в КНДР (първото бе в периода юли - декември 2014 г.).

Търговско-икономическите отношения между двете държави са силно ограничени, особено в условията на международния санкционен режим спрямо КНДР.

Защо стотици IT специалисти изпращат заплатите си в Северна Корея?

Защо стотици IT специалисти изпращат заплатите си в Северна Корея?

ФБР призова технологичните компании да са особено бдителни