Руски туристи на ски почивка ще са първите чужденци, които ще прекарат ваканцията си в Северна Корея от януари 2020 г. насам, съобщава АП.

Пътуването, за което се похвали даже агенция ТАСС, идва след тежък локдаун в КНДР и е показателно за затоплящите се отношения между Москва и Пхенян. То обаче изненада наблюдателите, които очакваха първите пост-COVID туристи в КНДР да са от Китай - страната, която до момента беше най-близък съюзник на режима на Ким Чен Ун.

Какви са цените на основни храни и алкохол в недостъпната Северна Корея

Какви са цените на основни храни и алкохол в недостъпната Северна Корея

Най-евтина е местната водка, не така стоят нещата с цената на олиото

Според руската държавна информационна агенция, екскурзията започва на 9 февруари с обиколка на Пхенян и след това ще продължи в най-модерния ски курорт в източната част на Северна Корея - в прохода Масик. От дописката на ТАСС се разбира, че туристите са от далекоизточния Приморски край, а пътуването им е уредено от местния губернатор при пътуването му в КНДР през декември.

Почивката струва 750 долара на човек.

Това е първото цивилно изражение на новото приятелство между Путин и Ким. Северна Корея от месеци снабдява руската армия със снаряди за кампанията ѝ в Украйна, а в замяна вероятно получава достъп до космически технологии.

Ще стане ли Северна Корея новият "голям военен завод" на Русия

Ще стане ли Северна Корея новият "голям военен завод" на Русия

Значението на посещението на Ким Чен-ун в Русия

КНДР постепенно излиза от изолацията, самоналожена по време на епидемията от коронавирус. Мерките в страната бяха едни от най-строгите в света - вероятно от опасения, че здравната ѝ система не би издържала голям брой болни.

Според южнокорейските служби, икономиката на Севера се е свивала всяка година между 2020 г. и 2022 г. и неговият БВП през 2023 г. е бил с 12% по-малък от този през 2016 г.

Северна Корея, чиято търговия възлиза на $1 милиард, включително с две европейски страни

Изолираната държава, чиято търговия възлиза на $1 милиард, включително с две европейски страни

Както вносът, така и износът за страната са намалели през годините - тенденция, започнала още преди пандемията

"За КНДР туризмът е най-лесният начин за набиране на западна валута с оглед наложените санкции", коментира пред АП бившият президент на Корейския институт за национално обединение в Сеул Кох Ю-Хуан. Според него Пхенян вероятно ще допусне и китайски туристи.

Те са много по-голям източник на приходи - преди пандемията те съставляваха 90% от чуждестранните посетители. През 2019 г. общо около 300 000 туристи посетиха КНДР и ѝ донесоха между 90 и 150 млн. долара.