В края на миналата година технологичният лидер Microsoft успя да направи нещо, което не беше правил от близо десетилетие насам - да изпревари Apple като най-скъпата публична компания в света. Този успех не трая дълго, като новата 2019 година донесе и нов лидер в тази посока.

В понеделник лидерът в онлайн търговията Amazon успя да открадне тази позиция от Microsoft и да се превърне в най-голямото публично търгувано дружество. Пазарната й капитализация скочи до 790 милиарда долара срещу 785 милиарда долара за конкурента й, съобщава Fortune.

Това се случи точно в деня, в който от Microsoft обявиха ключово партньорство с Kroger с цел създаването на футуристични магазини за хранителни стоки.

Това ще бъде директно предизвикателство за Amazon, която през 2017 година придоби Whole Foods, за да създаде супермаркети на самообслужване в Щатите.

През последните месеци Microsoft, Amazon и Apple се борят за мястото на най-скъпата публична компания след като производителят на iPhone доминира години наред.

През ноември Microsoft за първи път изпревари Apple от осем години насам. След срива на акциите на последната през миналата седмица, в началото на тази тя не се нареди сред топ 3 на компаниите с най-голяма пазарна капитализация. Трета е компанията майка на Google Alphabet с такава от 740 милиарда долара.