От компанията на милиардера Ричард Брансън - Virgin Galactic, обявиха, че Федералната авиационна администрация (FAA) е предоставила на компанията лиценза, който й е необходим за туристически полети в космоса, съобщава CNBC. Пред американската медия, изпълнителният директор Майкъл Коглазиер коментира новината така:

"Търговският лиценз, който имаме от 2016-а година остава в сила, но сега е допълнен, за да ни позволи да превозваме в космоса пътници тогава, когато сме готови да го направим", заяви той. И допълни, че "това очевидно е вълнуващо събитие и огромен комплимент за екипа."

Virgin Galactic представи следващото си поколение космически кораби

Virgin Galactic представи следващото си поколение космически кораби

VSS Imagine ще послужи като база за изграждането на флотилия

Наскоро компанията завърши последния си тест за космически полети. На него се е наблегнало на системите за контрол на полета на космическия кораб, както и на навигационните му системи.

Акциите на Virgin Galactic се покачиха до над $40 тази седмица

Увеличението на цената идва след бурното начало на годината. След като достигнаха до над 60 долара за акция през февруари, след това цената им се понижи до най-ниските си стойности от $15 миналия месец. Сега изглежда, че нещата отново се подреждат благоприятно.

Забележително е, че главният треньор по астронавти на Virgin Galactic Бет Моузес е единственият непилот, който лети на един от космическите полети на компанията. Към днешна дата петима служители на Virgin Galactic, включително четирима пилоти, са признати от FAA за астронавти.

Космическият кораб Unity на Virgin Galactic е проектиран да побере до 6 пътника заедно с двама пилоти.Компанията вече има 600 резервации за билети за бъдещи полети, продавани на цени между 200 000 и 250 000.

Ричард Брансън се раздели с акции на Virgin Galactic за над $150 милиона

Ричард Брансън се раздели с акции на Virgin Galactic за над $150 милиона

Компанията работи за завършване на космическия кораб, с който се планира космически туризъм

Следващият космически полет

С три теста за космически полети, завършени през последните две години, Virgin Galactic има планирани още три. От компанията обявиха, че следващият им реален космически полет ще превозва четирима пътници, за да се тества кабината на ракетата. На втория ще лети основателят Ричард Брансън, а третият ще превозва членове на италианските военновъздушни сили за професионално обучение на астронавти.

Кога ще бъде първият туристически обаче полет все още не е ясно.

Virgin Galactic направи нов успешен тестови полет с космическия си кораб Unity

Космическият туризъм идва: Virgin Galactic направи нов успешен тест с космическия си кораб Unity

Компанията планира да започне търговска дейност догодина

По-рано този месец в американските медии се появи информацията, че базираната в Мохаве, Калифорния компания обмисля да реорганизира своя полетен график и да полети на 4 юли. Новината дойде малко след като Джеф Безос обяви, че ще лети в първия пътнически космически полет на Blue Origin, планиран за 20 юли. Дали Брансън няма да опита да изпревари Безос е въпросът, който все още няма отговор.

"Знам, че има голям интерес и спекулации по темата, но все още не сме обявили официално нито датата на нашия полет, нито хората, които ще бъдат на космическия кораб", подчертава Коглазиер.