Италианската авиокомпания Aeroitalia съобщи, че е придобила дял от 93,86% в румънския въздушен превозвач Air Connect за неразкрита към момента сума, съобщава Romnania Insider.

"Сделката ще позволи на италианския авиопревозвач да засили присъствието си на италианския регионален пазар и да засили захранващия капацитет към своя център на летище Фиумичино в Рим", казват от италианската частна авиокомпания в публикация в социалните мрежи.

Румънската Air Connect е създадена от седем частни инвеститора и започва дейност през 2022 година с цел да обслужва регионалния пазар в страната. Флотът й се състои от турбовитлови самолети ATR 72-600, според уебсайта на компанията.

САЩ опитват да блокират поглъщането на най-евтиния авиопревозвач

САЩ опитват да блокират поглъщането на най-евтиния авиопревозвач

JetBlue Airways иска да придобие на нискотарифната Spirit Airlines за 3,8 милиарда долара

Според публикации в румънските медии, зад Air Connect е стоял бившият директор на несъществуващата румънска авиокомпания Blue Air, заедно с останалите няколко акционери, които са пряко свързани с бизнесмена Дорин Иваску.

Aeroitalia е създадена през 2022 година и в момента обслужва маршрути между Италия и европейски дестинации. Неговият флот се състои от седем самолета Boeing 737 и самолет ATR 72-600, управлявани от Air Connect.

Още през юли тази година Гаетано Интриери, който е главен изпълнителен директор на AeroItalia, намекна в интервю за италианското издание Avionews, че иска да закупи румънската компания Air Connect. Тогава представители на Air Connect коментираха, че няма подписани документи за поглъщане от страна на AeroItalia, но потвърдиха, че са се водили преговори.

City Airlines - новата нискотарифна авиокомпания на Lufthansa, която започва да лети от лято 2024

Европа ще има нова нискотарифна авиокомпания от лятото на 2024 година

Превозвачът започна да набира персонал от ноември