United Group остана сама в разговорите за придобиване на българската Vivacom, пише Financial Times, цитирайки свои източници. Вторият кандидат бе Providence Equity Partners.

Изданието очаква сделката да бъде в размер на около €1,2 милиарда, основавайки предположението си на последните придобивания в региона. Преди по-малко от четири години телекомът смени собствеността си срещу €330 милиона.

Макар че постигането на сделка не е сигурно, източник на престижното британско издание прогнозира, че такава ще има и тя ще бъде подписана в рамките на следващите две седмици. Това ще бъде шеста смяна на собствеността на бившата държавна телекомуникационна компания от 2004 г. насам, когато бе приватизирана.

FT: 2 компании с оферти за над €1 милиард за Vivacom

FT: 2 компании с оферти за над €1 милиард за Vivacom

Двете дружества вече проверяват състоянието на оператора

Над сделката обаче стои спор за собствеността на телекома. Lazard, наета като консултант по продажбата, както и други заинтересовани лица са получили писма от адвокатите на Empreno Ventures - инвестиционна компания, притежавана от руския бизнесмен Дмитрий Косарев. Той имаше дял в холдинговата компания, която притежаваше Vivacom преди 2015 г., но той бе заличен при обявяването на дефолт по дълга. Empreno твърди, че търгът е бил "измама", а компанията е продадена на изкуствено занижена цена. Русев и руската банка ВТБ, която също има дял, отричат.

На 5 юли т.г. настоящите собственици отбелязаха победа, след като Английският върховен съд отхвърли искането за оспорване на собствеността. То бе подадено от Empreno Ventures и LIC Telecommunications SARL.

United Group е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като има бизнес и в други държави в региона, като описва себе си като "най-големият алтернативен телеком доставчик в държавите, съставящи бивша Югославия". Тя бе собственост на KKR, но американският фонд продаде мажоритарния дял на BC Partners преди година. Кандидат за нея бе Петр Келнер, който придоби бизнеса на Telenor в региона и поиска да купи "Нова телевизия", но получи отказ от Комисията за защита на конкуренцията.

Още една голяма сделка в региона

Бъдещата продажба на Vivacom ще бъде една от двете големи сделки с чуждестранно участие до края на годината. Както Money.bg писа през август, инвестиционният фонд PPF на чеха Петр Келнер е останал единствен кандидат за Central European Media Enterprises, която притежава и родната bTV. Слуховете, че сделката ще бъде обявена съвсем скоро бе засилена от публикации в чешки медии вчера.

Този път Келнер, която притежава и активите на Telenor в България и още няколко държави в региона, има по-голям шанс да се сдобие с медийна група у нас, след като не получи разрешение от властта да придобие "Нова Броукастинг Груп". Тъй като активите на CME са в няколко страни в региона, одобрение ще бъде издадено не от българските, а от европейските регулатори.