Инвестиционната компания Carlyle и германската банка за развитие KfW преговарят за закупуването на по-голямата част от бизнеса на Thyssenkrupp в сферата на строителството на подводници, съобщава "Ройтерс", като се позовава на свои източници.

Агенцията коментира, че този сюжет демонстрира как войната в Украйна прекроява военния сектор - инвеститорите насочват погледа си към компаниите от сферата на отбраната, а националните правителства като това в Берлин полагат сериозни усилия, за да запазят контрола над ключови технологии.

Най-големият производител на стомана в Германия ThyssenKrupp - със срив на печалбата

Най-големият производител на стомана в Германия - със срив на печалбата

Броят на работещите в концерна е около 96 хиляди души

Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) произвежда подводници, фрегати, както и сензори и оборудване за борба с морски мини. Служителите са близо 8000, а над 11% от годишната печалба на конгломерата идват именно от тази структура.

Нейната компания майка предстои да реши дали ще развива този бизнес в своя самостоятелна компания или ще го продаде. Оценката на експерти за стойността е между 1,2 млрд. и 1,6 млрд. евро, посочва "Ройтерс".

Германия дава 2 млрд. евро на гиганта ThyssenKrupp

Германия дава 2 млрд. евро на гиганта ThyssenKrupp

С държавната помощ металургичната компания ще се декарбонизира

Според източниците на "Ройтерс" планът е Carlyle да стане мажоритарен акционер в TKMS, докато държавната KfW ще получи миноритарен дял, но с право да блокира решения. За да стане всичко това, обаче, Берлин иска повече яснота за бизнес стратегията.

Очаквано, официален коментар от потенциалните купувачи няма. Представител на TKMS обаче призна, че се водят разговори с Carlyle и с германското правителство. В тях участва и профсъюзът IG Metall.