Европейската комисия одобри държавна помощ в размер на 2 млрд. евро за германския военен и цивилен индустриален гигант ThyssenKrupp, предаде агенция ДПА.

Сумата ще помогне за декарбонизация на металургичното производство.

Контекст: ThyssenKrupp е компания с над 200-годишна история. Тя е най-големият производител на стомана в Германия и има около 13 000 служители в Дуисбург и Северен Рейн - Вестфалия.

Стомана и пара: Какво представлява първото "зелено" металургично предприятие в Европа

Стомана и пара: Какво представлява първото "зелено" металургично предприятие в Европа

H2 Green Steel строят своя завод с водородна технология в Северна Швеция

Металургията е сфера, която генерира огромно количество въглероден диоксид. С оглед поскъпването на квотите и обвързването на инвестициите с екологични критерии и очаквания за устойчиво развитие, модернизацията на системите е задължителна за всяко голямо предприятие в сферата.

Детайли: 550 млн. евро ще отидат за изцяло нова "зелена" производствена мощност в Дуисбург. Другите 1,45 млрд. евро ще бъдат инвестирани през първите 10 години от работата на новия завод с цел да се подпомогне внедряването на водорода като източник на енергия при производството на стомана.

Производителят на стомана ThyssenKrupp излезе на печалба за пръв път от 3 години

Най-големият производител на стомана в Германия излезе на печалба за пръв път от 3 години

Компанията е най-големият производител в света на металорежещи машини

Какво следва: Новата мощност трябва да заработи от 2026 г., като тя ще бъде построена от местна компания. Именно с оглед подпомагането на цялата верига от големи, средни и малки предприятия в региона, провинция Северен Рейн - Вестфалия ще инвестира рекордните 700 млн. евро в проекта на ThyssenKrupp.

Още нещо: И други германски металургични компании обмислят иновативни проекти. През миналата година Брюксел разреши държавна помощ от 1 млрд. евро за подобен завод на Salzgitter.