Броят на домакинствата във Великобритания, които са пропуснали или не изплащат поне част от месечните си сметки като ипотека, наем, обслужване на заем, кредитна карта или плащане на битови сметки е нараснал от 1,7 милиона през декември миналата година до 2,5 милиона в края на януари.

Това показват последните данни за покупателната способност в страната, изготвени от Yonder и Citizens Advice и цитрани от The Telegraph. Причината за тази тревожна статистика е увеличаващата се инфлация в страната, която доведе до поскъпване на почти всичко.

Все повече наши сънародници, които работят във Великобритания също изпитват финансови затруднения, става ясно от форумите на българите, пребиваващи на Острова. Според британската статистика броят на българските граждани, които живеят за постоянно в страната е над 300 000.

Спестяванията на домакинствата във Великобритания се топят с най-бързия темп от осем години насам

Спестяванията на домакинствата във Великобритания се топят с най-бързия темп от осем години насам

Увеличаването на разходите за живот в края на миналата година е ударило по джобовете на хората

Повече от половината от анкетираните в проучването (58%) казват, че наскоро са били засегнати от повишените цени на храните, а 56%, че са били засегнати от покачването на цените на енергията.

Малко под една пета (17%) съобщават за скорошно увеличение на разходите за жилище, а същата част отчита увеличение на цената, която плащат за мобилни услуги. Половината от анкетираните (51%) твърдят, че пускат отоплението в домовете си по-рядко, заради поскъпването на енергията, а 46% са намалили използването на осветление и на различни електроуреди у дома.

Великобритания продължи схемата за сезонните работници до 2024-а

Великобритания продължи схемата за сезонните работници до 2024-а

Правителството обаче изисква секторът да намали зависимостта от тях

"Нашето изследване показва, че милиони домакинства са пропуснали плащания по различни сметки и кредити само този месец и това е изключително тревожно", коментира Адам Френч от компанията, провела анкетата.

Инфлацията във Великобритания се покачи до 5,4%, което е най-високият й темп от март 1992-а година. Разходите за живот в страната не спират да се увеличават.

Индексът на потребителските цени (CPI) за измерване на инфлацията е по-висок, отколкото очакваха икономистите, тъй като цените на храните, мебелите и облеклото се повишиха. Сметките за ресторанти и хотели също.

Храните отбелязаха увеличение на цените на годишна база с 4,2% - темп, който не е бил по-висок от септември 2013-а година, а при дрехите инфлацията е на най-висока стойност от четири години и половина насам, според Службата за национална статистика (ONS).

Жилищата във Великобритания не са поскъпвали толкова бързо от 2004 година

Жилищата във Великобритания не са поскъпвали толкова бързо от 2004 година

През тази година се очаква "значително" забавяне в ръста на цените