"Демографската криза може да се обърне и това не е абстрактен оптимизъм. Трябва да насочим усилия в правилната посока". Това заяви в интервю за БГНЕС Георги Бърдаров, който е специалист по демография, преподавател в СУ и писател.

Обезлюдяването на селата е проблем, който много ярко засяга България, но не само. Този процес е част от световната урбанизация, смята специалистът.

"В началото на 19-век градското население в света е било 2%, днес е 54%, а ще стане 70% до края на века. В държави като Уругвай, Германия и Белгия градското население е над 90%. Ние не сме изолиран остров от световните процеси. Големият проблем на България не обезлюдяването на селата, а крайно неравномерното разпределение на населението. Скоро 40% от населението ще бъде концентрирано в 6 български града" казва Бърдаров.

Бъдещите села ще се място за интелектуален, а не за физически труд.

"Урбанизацията ще достигне точка на насищане. След това ще има обратен ход на нещата и връщане към селата, но не и към селския начин на живот. Ще имаме села, където ще живеят все повече дигитални номади, млади и образовани хора, които могат да работят дистанционно, които предпочитат по-екологичната обстановка. Пандемията ускори много този процес", категоричен е Бърдаров.

Застаряването на населението е опасен проблем пред бъдещето на страната. По думите му ниските нива на раждаемост са световен феномен, а ние сме в демографски парадокс.

"Имаме най-ниската средна продължителност на живота в ЕС, но и най-застаряващото население. Това е изключително опасно за бъдещето на България във всеки един аспект, но най-вече в икономически и социален. Парите за всички сфери се изкарват от работещите, колкото са по-малко те, толкова повече са натоварени с данъци, толкова по-малко пари влизат в държавната хазна. Икономиката се движи от активното население. Ние имаме области, където над 30% от населението е над 65 години. Такова е положението във Видинска област", твърди Бърдаров.

Според експерта няма фактор, мярка, политика, които драстично могат да вдигнат раждаемостта. "Унгария е един от примерите, където дават изключително много средства, но почти не мръдна раждаемостта. Забраната на абортите не може да увеличи раждаемостта. При модерни и образовани хора, когато има забрана, това намаля още повече репродуктивните им нагласи", подчертава Георги Бърдаров.

Ромското население непрекъснато става обект на спекулация. Бройката на ромите в България е тема на дълги спорове и дискусии. Според Бърдаров те са малко над 10% от населението.

"Един от интересните аспекти на българската демография е процентът на ромското население.  Ромите имат преферирано етническо самосъзнание, тоест те се самоопределят според етноса на чиято територия живеят. Затова в България голяма част от тях се самоопределят за турци или българи. Реалната им бройка между 700 000-800 000 хиляди. Малко над 10% от населението", смята Бърдаров

Бъдещето на света е в технологиите

"Ние живеем на прехода между индустриална и постиндустриална ера. Всякакъв опит да се залага на индустрията е безсмислен", смята той.

Световното население ще продължи да нараства до средата на века, но после бавно и постепенно ще започне да намалява. Вече се забелязва спад в раждаемостта на страните от Третия свят, спрямо преди 50 години.

"Населението в света се увеличава с 90 милиона на година. Вероятно ще достигне 9 милиарда до средата на този век, но всички страни в света ще минат през еднакви демографски модели на развитие. Това, което сега се случва в Европа ще се случи в Азия и Африка. По-висока средна продължителност на живота, високо ниво на образование, ниски репродуктивни желания. След този процес населението ще започне да намалява и застарява", прогнозира Бърдаров.