Над 30 танкера, превозващи втечнен природен газ на стойност 2 милиарда долара, в момента обикалят край бреговете на Европа, защото терминалите за регазификация са пълни. Търговците очакват цените на природния газ в Европа да започнат да се покачват отново с наближаването на зимата, пише Oilprice, цитирайки Financial Times. Данните са на компанията за анализ на енергийните потоци Vortexa.

Според компанията танкерите, които обикалят край бреговете на Северозападна Европа и край Испания и Португалия, в момента имат стимул да останат там, в очакване на по-високи цени на газа през следващите седмици и месеци.

Миналия месец няколко десетки танкера, превозващи втечнен природен газ се наредиха на опашка за терминалите за регазификация в Испания. Струпването на танкери показва проблема на Европа с капацитета за внос на LNG, който накара Германия спешно да сключи сделка за изграждането на две плаващи съоръжения, така че да може да получава директно LNG.

През последните седмици европейските референтни цени на природния газ в холандския хъб TTF паднаха до най-ниските си нива от четири месеца насам, след като нивата на съхранение, високият процент на внос на LNG и мекото време през октомври и началото на ноември намалиха опасенията относно доставките на газ и търсенето в началото на отоплителния сезон.

По данни към 2 ноември местата за съхранение на газ в Европа са пълни на 95%. Хранилището в Германия е на 99,3% пълно, според данни на Gas Infrastructure Europe.

Въпреки че цените на фючърсите паднаха, цените през декември и март вероятно ще са много по-високи, което дава стимул на търговците да не пренасочват LNG танкерите, докато цените се покачат отново.

Неизбежната промяна на времето върна спекулациите за това колко бързо ще бъдат изчерпани запасите през тази зима и дали търсенето от Азия на LNG ще засили конкуренцията с Европа през предстоящия зимен сезон.