Най-големият производител на алуминий в Близкия изток и в света - Emirates Global Aluminium, очаква глобално увеличение на цените на метала с ръста в търсенето, предава Bloomberg.

Базираната в Обединените арабски емирства (ОАЕ) Emirates компания очаква обемът на продажбите за цялата година да бъде в съответствие с резултатите от 2022 година, въпреки че цените са се понижили през последните 12 месеца.

В момента дружеството се фокусира върху ограничаване на разходите, за да увеличи маржовете в подготовка за момента, когато акционерите дадат зелена светлина на евентуално IPO.

Великобритания забрани вноса на руски диаманти, мед, никел и алуминий

Великобритания забрани вноса на руски диаманти, мед, никел и алуминий

Важни решения за форума на Г7

През първото полугодие нетната печалба на EGA падна до $533 милиона от $1,6 милиарда година по-рано. Приходите се понижават с почти 20%, тъй като продажбите на нейните "премиум" продукти се свиват с 5%. Реализираната цена за алуминия на компанията достига $2359 долара, в сравнение с $3063 за тон през 2022 година.

Цените на алуминия достигнаха рекордно високи нива след нахлуването на Русия в Украйна

Това преобърна стоковите пазари чрез изместване на търговските потоци и прекъсване на доставките на енергия, на зърнените храни и металите.

Оттогава цените спаднаха, като алуминият се продава с около 6,5% по-евтино на борсата в Лондон тази година.

Въпреки това продажбите на най-ценните продукти на EGA - включително алуминия, произведен със зелена енергия - падат през първата половина на годината.

Търсенето на нов и рециклиран алуминий ще бъде подсилено от нуждата от лекия метал като компонент в продуктите от енергийния преход, тъй като производителите се опитват да произвеждат с негово участие редица продукти, включително автомобили, самолети и промишлено оборудване, по-ефективно и по-чисто.

"Перфектната буря" дебне пазара на алуминий

"Перфектната буря" дебне пазара на алуминий

Затварянето на топилни заводи в Китай и Европа се отразява на търсенето