Четири месеца след въвеждането на експериментален гарантиран базов доход във Финландия първите ефекти вече са налице.

Част от 2000-те жители, който са включени в системата и получават по 600 долара всеки месец, вече отчитат по-ниски нива на стрес, пише Business Insider.

Въпреки че сумата не е особено голяма, безработните лица, включени в програмата, вече усещат облекчение, що се отнася до безпокойството у хората, коментира ръководителят на звеното за правни облаги към местния Институт за социално осигуряване Марюка Турнен.

Базовият доход е преди всичко решение на бедността. Защитници на идеята казват, че системата дава на бедните хора точно това, което им липсва: пари в брой.

Експериментът дава шанса на хората да запълнят пропуски в бюджета си, да си купят кола, за да отидат на работа или пък да спестят средства за спешни случаи.

Швейцария също имаше предложение за въвеждането на безусловен базов доход, което беше отхвърлено след провеждането на референдум в страната.

Същевременно и канадската провинция Онтарио започва подобен експеримент. Пилотната програма стартира в края на миналия месец, като обхваща 4000 души, които ще получават гарантиран доход всеки месец, независимо от това дали работят, или не.

Онтарио ще дава по $12 хиляди годишен базов доход на гражданите си

Онтарио ще дава по $12 хиляди на година безвъзмездно на гражданите си

Пилотният проект вече започна