Германия отпуска €30 милиарда, за да облекчи населението си от все по-високата инфлация, съобщават световните агенции. Германците ще плащат само по €9 месечно за градски транспорт, за всеки литър бензин ще получават отстъпка от 30 цента, а за дизел - 14 цента.

С промените цените по бензиностанциите в Берлин вече паднаха под €2 за литър. Бензинът струва €1,88, а дизелът е €1,87.

С повишението на потребителските цени, което удря нови рекорди през последните месеци, най-голямата европейска икономика отделя €30 милиарда от хазната си, за да помогне на жителите и бизнеса да се справят с кризата.

Инфлацията в Германия удари нов рекорд, засилвайки натиска върху ЕЦБ

Инфлацията в Германия удари нов рекорд, засилвайки натиска върху ЕЦБ

Потребителските цени в най-голямата европейска икономика са скочили с 8,7%, спрямо миналата година по същото време

Германската инфлация достигна нов връх, който е най-висок за всички времена. Публикуваните тази седмица данни показват, че през месец май ръстът на цените в най-голямата европейска икономика е в размер на 8,7% спрямо май месец 2021 година, което засилва натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ).

Данните за инфлацията увеличават натиска върху правителството на Германия. Финансовият министър Кристиан Линднер нарече борбата срещу покачващите се цени "абсолютен приоритет", като същевременно се застъпи за прекратяване на експанзивната фискална политика.

"Инфлацията е огромен икономически риск", заяви Линднер на пресконференция в Берлин.

Финансовият министър допълни, че страната "трябва да се бори с този голям риск, така че да не се стигне до икономическа криза".

Еврото поевтинява, рекордна инфлация в Германия и еврозоната

Еврото поевтинява, рекордна инфлация в Германия и еврозоната

Доларът си връща положителната динамика спрямо основните световни валути