Германската инфлация достигна нов връх, който е най-висок за всички времена. Публикуваните днес данни показват, че през месец май ръстът на цените в най-голямата европейска икономика е в размер на 8,7% спрямо май месец 2021 година и това засилва натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Bloomberg.

Данните идват само 10 дни преди важна среща, организирана от ЕЦБ, на която трябва да бъде обявено приключването на мащабни покупки на активи и да се потвърдят плановете за повишаване на лихвените проценти през юли за първи път от повече от десетилетие.

Паричните пазари залагат на увеличение от 113 базисни пункта до края на годината.

Очерта се сътрудничество на България и Германия за производство на "зелен" водород

Очерта се сътрудничество на България и Германия за производство на "зелен" водород

Обсъдена е реализацията на проект за 15 млрд. евро в комплекса "Марица Изток"

Данните за инфлацията увеличават натиска върху правителството на Германия. Финансовият министър Кристиан Линднер нарече борбата срещу покачващите се цени "абсолютен приоритет", като същевременно се застъпи за прекратяване на експанзивната фискална политика.

"Инфлацията е огромен икономически риск", заяви Линднер на пресконференция в Берлин.

Финансовият министър допълни, че страната "трябва да се бори с този голям риск, така че да не се стигне до икономическа криза".

Според прогнозите напрежението за германските домакинства се увеличава, като потребителите в страната трябва да са готови с още увеличения на цените. Причината за това е, че много суровини все още са оскъдни, а цените на едро все още се увеличават драстично.

Германия вече прие пакет от мерки за облекчение на последиците от високата инфлация, който включва различни еднократни плащания, добавки за деца и намаляване на разходите за електроенергия.

Канцлерът Олаф Шолц заяви, че могат да бъдат предприети и по-нататъшни действия от страна на властите за защита на домакинствата и бизнеса.

Ето какви заплати получават служителите на Lidl в Германия

Ето какви заплати получават служителите на Lidl в Германия

От юни 2022 г. минималната работна заплата в дискаунтъра се вдига