"През 2020-а със сигурност не може да се очакват резки движения на лихвите на ЕЦБ", твърди управителят на БНБ Димитър Радев. Що се отнася до България, той смята, че сегашната лихвена конюнктура по-скоро стимулира ръста на кредитите и на икономиката. "Очевидно е, че тези ниски лихви създават сериозни рискове и пред рентабилността на банките и по отношение на качеството на кредитните портфейли. Затова БНБ въведе и след това на два пъти увеличи антицикличния капиталов буфер", обясни Радев по време на 14-a гoдишнa cpeщa нa бизнeca и пpaвитeлcтвoтo, opгaнизиpaнa oт вecтниĸ "Kaпитaл".

"Сегашното ниво на ниски лихвени равнища, което не се вижда скоро да бъде променено, крие рискове за финансовата система, тъй като променя философията на съществуването на банките и ги тласка към сектори, които с нетрадиционни за бизнеса им", заяви финансовият министър Владислав Горанов. Според него това или води до натиск върху рентабилността на банковия капитал или до небалансирано високи рискове.

"Вкарани сме в един капан, от който не виждам начин да излезем лесно", смята Горанов. Той обърна внимание, че големия дебат, който се води в момента е дали да бъдат въведени отрицателни лихви върху депозитите на гражданите. "Банките не смеят да повдигнат този въпрос и явно чакат "лошите" политици да се занимаят с него", каза Горанов.

Според финансовия министър уравнението между настоящите лихви по депозитите и ресурса, който банките сега държат на отрицателна доходност, се превръща във все по-голям проблем. "Сега си говорим за размера на такси и комисионни и за ефективността на банковите бизнес модели, но рано или късно естествения ход на събитията ще доведе до отрицателни лихви по депозитите. Това е основното предизвикателство пред бизнес моделите на банките", твърди Горанов.