Икономиката на Великобритания неочаквано се е свила още през февруари, преди пандемията и мерките за контрол на заразата да влязат в сила, показват данните на националната статистика.

През втория месец на годината брутният вътрешен продукт се свива с 0,1 процента, а спадът е причинен от намаляване на дейността в строителния сектор. През трите месеца до края на февруари растежът е едва 0,1%.

Икономиката на Великобритания вече се бе насочила към най-слабия си растеж от финансовата криза насам. Ограничителните мерки на Острова, които трябва да забавят разпространението на коронавируса, означават, че икономиката на страната се е запътила към най-големия си спад от век.

Очаква се икономиката да се свие през първото тримесечие, ако БВП падне с над 0,3% през март. Това е вероятно, както показват индексите за активност, които паднаха до най-ниското си ниво през третия месец.Икономическата активност през февруари пострада заради бури и наводнения в страната. Строителството отчита спад от 1,7% спрямо януари.

Междувременно Франция се запътва към най-голямото свиване на икономиката от Втората световна война, а прогнозата за цялата година става все по-мрачна, показват данни на централната банка. Институцията предвижда 6% спад през второто тримесечие, сравним само със свиването от 5,3% по време на стачките от май 1968.

Само за една седмица икономическата активност се свива с една трета. Изследване на централната банка сочи, че заводите в страната работят на 56% капацитет - рекордно ниско ниво. Най-тежко страдат автомобилния сектор, както и хотелите и ресторантите.

Данните сочат, че всеки две седмици на ограничителни мерки намаляват БВП за 2020 г. с 1,5%.

В същото време Швейцария предвижда, че в най-тежкия сценарий икономиката на страната ще се свие с 10% - спад, невиждан от поне 1980 г. насам.

За 10% свиване на БВП се готвят и в най-голямата икономика на континента - Германия. Очаква се, че през второто тримесечие спадът ще бъде два пъти по-голям, отколкото бе по време на пика на финансовата криза. За цялата година прогнозата на петте най-големи института в страната сочи свиване от 4,2%.

На този фонд Световната банка прогнозира свиване на икономиката на България с 3,7%.

Световната банка: България ще навлезе в рецесия с 3,7% спад на БВП през 2020-а

Световната банка: България ще навлезе в рецесия с 3,7% спад на БВП през 2020-а

През следващата година икономиката може да се възстанови с растеж от 3,9 на сто