След по-добрия от очакваното растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на българската икономика през 2019 година, заедно с останалите държави от Европейския съюз (ЕС), се очаква страната да навлезе в рецесия през 2020 година заради негативният ефект на коронавируса, който ще засегне износа и вътрешната активност.

Това се казва в новата прогноза на Световната банка за растежа на икономиката на България през настоящата година. Според нея БВП ще се свие с 3,7% през настоящите 12 месеца. Но през следващата 2021 година растежът ще се завърне на очаквано равнище от 3,9 на сто.

Експертите добавят, че в целия регион на Европа и Централна Азия е необходимо да бъде даден приоритет на инвестициите в здравеопазването и в изграждането на мрежи за социална защита на населението и конкретно на най-уязвимите. Според тях това е пътят натискът от страна на пандемията да бъде смекчен.

В документа се посочва, че икономическото изражение на COVID-19 е свързано с огромна несигурност. Спрямо различните възможни сценарий растежът в региона може да се свие с между 4,4 и 2,8 на сто преди да тръгне отново нагоре през 2021 година с въвеждането на политически мерки, възстановяването на цените на суровините и оздравяването на търговията.

"По време на този изключително труден момент, политиците трябва да действат решително. Това означава да предприемат спешни действия за укрепване на здравните и социалните системи, за подкрепа на частния сектор, за запазване на финансовата стабилност и увереност, като всичко това е от критична важност за живота на хората", посочва Кирил Мюлер, който е вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия.

"Сега повече от всякога е необходимо да се обърне специално внимание на бедните, защото те са най-уязвимата група от населението при здравни кризи и ще бъдат най-засегнати при загуба на доходи в резултат на карантините и нарушената икономическа активност", посочва от своя страна Фабрицио Зарконе, който е мениджър на Световната банка за България, Чехия и Словакия.

Епидемията може да "свие" растежа на българската икономика до 1,4% през 2020-а

Епидемията може да "свие" растежа на българската икономика до 1,4% през 2020-а

Експерти посочват, че годината ще бъде най-лошата за ЦИЕ от финансовата криза насам

Прогнозите за спада на растежа на българската икономика в резултат на пандемията варират в широки граници, което може да се обясни с голямата несигурност около това кога и дали е достигнат пикът на вируса, както и кога ще започне възстановяването. През март месец от Виенският институт за международни икономически изследвания представиха очаквания за значително по-слаб спад на БВП през 2020 година в рамките на 1,4 на сто.

От друга страна далеч по-мрачна е прогнозата на белгийската финансова група KBC, която у нас управлява ОББ. Според нейните икономисти БВП ще спадне с между 4 до 12 на сто през настоящата година в съответствие с най-оптимистичния и най-песимистичния сценарий.

KBC: БВП на България може да се срине с 12% през 2020 г.

KBC: БВП на България може да се срине с 12% през 2020 г.

Белгийската група все пак очаква растеж догодина и в трите разглеждани сценария