Инфлацията в Германия се повиши до най-високото ниво от октомври 2018 г., след като властите постепенно започнаха да премахват ограниченията, свързани с разпространението на коронавируса. Отварят се ресторанти, магазини и други затворени за посетители досега места, съобщи Bloomberg.

Потребителските цени в най-голямата европейска икономика са се увеличили с 2,4% през май, което надмина прогнозите на икономистите.

Според Bundesbank инфлацията в страната може да се повиши до 4% тази година. Подобно ниво не се е наблюдавало от въвеждането на еврото преди 20 години.

Инфлацията във Великобритания не спира да расте

Инфлацията във Великобритания не спира да расте

През април тя се удвои

"През следващите месеци темпът на инфлация вероятно ще продължи по бавна възходяща траектория", се посочва в месечния отчет на банката. Към края на годината ценовият натиск ще се засили в най-голямата европейска икономика и в резултат темпът на инфлацията временно ще се повиши до 4%.

Един от факторите, който оказа може би най-голямо влияние е краят на ДДС отстъпките върху продажбите на някои стоки, но не трябва да се пренебрегват и промените в потребителската кошницата със стоки и услуги. През май цените за развлеченията и културата, както и за дрехи и обувки нараснаха. Енергията и горивата също са били по-скъпи.

B дoĸлaда си Bundesbank подчертава още, че напредъкът в германската кампания за ваксинация може да доведе до значително разхлабване на ограниченията, което ще позволи на икономиката да "расте през третото тримесечие и да надвиши нивото си от преди кризата още през четвъртото".

Инфлацията в САЩ се ускорява до най-високото си ниво от 2008-а насам

Инфлацията в САЩ се ускорява до най-високото си ниво от 2008-а насам

Потребителските цени през април са нараснали с 4,2% на годишна база

Прогнозата е по-оптимистична от тази на Международния валутен фонд, според ĸoятo гepмaнcĸaтa иĸoнoмиĸa щe ce върне към пpeдпaндeмичнo ниво eдвa в началото нa следващата гoдинa.

Ускореното търсене на стоки и услуги на фона по-разпуснати мерки, задвижи покачването на цените в глобален мащаб.