След като преди година инфлацията в Турция надхвърляше 25%, през октомври 2019 година показателят е паднал до най-ниското си равнище за последните почти 3 години, показват актуалните данни.

Инфлацията се е забавила до 8,6% през октомври, което "отваря вратата" за допълнително понижаване на лихвите в страната. Този резултате постигнат при равнище от 9,3 на сто за септември, сочат изчисленията на Турския статистически институт, цитирани от AhvalNews.

Нивото на инфлацията се доближава до очакванията на икономистите на Bloomber Anadolu Agency, които прогнозираха такава от съответно 8,6 и 8,4 на сто.

Инфлацията в Турция покори нов връх, расте по-бързо от очакваното

Инфлацията в Турция покори нов връх, расте по-бързо от очакваното

Най-много поскъпват обзавеждането, транспорта и жилищата

Годишното увеличене на цените на производител се е забавило до 1,7 на сто от 2,5 на сто за септември, а поскъпването на храните се е свило до 7,9 на сто от 9,5 на сто.

През октомври миналата година след като икономиката беше ударена от валутна криза показателят скочи до 25,2%, което беше най-високото ѝ равнище за последните близо 15 години. От юли тази година насам турската централна банка намали основните лихви с 10 процентни пункта до 14% в опит да съживи растежа.

"Не съм сигурен колко местните вярват на тези данни. Но все пак те би трябвало да дадат повод за допълнително понижаване на лихвите по време на предстоящото през декември заседание", смята старши анализаторът в базираната в Лондон BlueBay Asset Management Тим Аш.

Инфлацията в Турция с нов спад. От правителството очакват тя да се свие до под 10% в края на 2019-а

Инфлацията в Турция с нов спад. От правителството очакват тя да се свие до под 10% в края на 2019-а

През юни показателят се е забавил до 15,7%