Секторът на туризма претърпя срив в глобален мащаб. След като пандемията настъпи, много горещи туристически дестинации се затвориха, а икономиките на редица държави, зависещи от туризма забуксуваха. В началото на сезона, когато много ограничения отпаднаха, нещата изглежда се завърнаха в нормалния си ритъм, но с настъпилата нова вълна на коронавируса в Европа, всичко изглежда отново несигурно.

Една от нашите съседки обаче съумя да се възползва от т. нар. "карантинен туризъм". Оказва, че в Сърбия отсядат хиляди индийци за двуседмична карантина, пише Reuters.

Индия има регистрирани повече случаи на коронавирус от всяка друга държава, с изключение на САЩ. На гражданите на страната им е забранено да влизат в много страни по време на пандемията, освен ако не прекарат две седмици карантина друга държава по пътя.

Така Сърбия се е превърнала в популярна междинна дестинация за индийците, защото им предлага безвизово влизане в страната, ако са били ваксинирани и имат отрицателен тест за вируса. Условията са да прекарат поне първите седем дни от престоя си в Сърбия в изолация.

Освен това трябва да се подложат на нов тест за коронавирус в края на карантината си.

Собствениците на хотели казват, че хиляди индианци са дошли в Белград през юли. "Не бих нарекъл това" карантинен туризъм ", но в крайна сметка нещата стоят така. Много хотели са пълни само с индийци", казва Илия Смилянич, мениджър на хотелите на Mark Group.

През юни Сърбия отбеляза ръст от 49% на посещенията на туристи на годишна база. Броят на нощувките се увеличил с над 39 %, по данни на Статистическата служба на страната.

Туризмът представлява около 2,5 % от брутния вътрешен продукт на страната.

Сърбия претърпя загуба от над 1 милиард евро през миналата година заради ограниченията на COVID-19.