През тази година Тайланд, която е втората най-голяма икономика в Югоизточна Азия след Китай, понесе тежък удар заради мерките срещу коронавируса. След като през 2019 г. страната беше посетена от рекордните 39,8 млн. души, което е над 50% от размера на собственото ѝ население от 69,5 млн. души, прогнозата е през 2020 г. техният брой да достигне едва около 8 млн. туристи или спад от .

Графика 1: Туристи в Тайланд

Сам по себе си, прогнозираният от централната банка спад от 80% на годишна основа също е исторически рекорд за страната. При все че туризмът формира почти 12% от брутния вътрешен продукт, може да се очаква, че ако спадът на посетителите наистина е в тези мащаби, той може да нанесе удар от между 8 и 10 процентни пункта от БВП през 2020 г.

Последната прогноза за размера на рецесията на централната банка на Тайланд е спад от 8,1% през настоящата година. Но тази оценка може да се окаже занижена на фона на целия удар по веригата на доставките, който беше изпитан глобално.

Производството в България продължава да спада – какво означава това

Производството в България продължава да спада – какво означава това

То ще се задържи потиснато по-дълго, отколкото анализаторите очакват

Все пак от институцията предпочитат да са оптимисти за възстановяването на отрасъла. "Необходими са две години, преди икономиката да се върне на равнището си от преди коронавируса", коментира гуверньорът ѝ Веератай Сантипрабоб. "Ще е дълго възстановяване."

Но тепърва предстои да се види колко тежък ще е ударът върху производството и услугите, както и върху заетостта. Как подобни феномени се отразяват върху реалната икономика съм обяснил в приакчената по-горе статия.

На това наблегна и самият гуверньор на централната банка, който посочи още, че волатилността на до тайландския бат ще остане висока. Той се търгуваше при цена от 31,78 бата за долар вчера, което е най-ниската му стойност за последните два месеца.

Графика 2: Безработица в Тайланд

Преди настъпването на кризата безработицата в страната беше близо до исторически минималната си стойност, като през октомври 2019 г. се сви до едва 0,95%, а през март 2020 г. достигна 1%.

$1,2 трилиона: Толкова може да загуби световният туризъм през 2020-а година

$1,2 трилиона: Толкова може да загуби световният туризъм през 2020-а година

Загубите може да достигнат $3,3 трилиона, ако натискът върху сектора продължи и през 2021-а