Пакетът за климата и данъците, приет от Сената в неделя, ще отключи около 370 милиарда долара финансиране за чиста енергия и ще ускори историческата промяна в начина, по който се захранва светът. Заедно с паралелна инициатива в Европа, законопроектът може да предизвика частни инвестиции, които достигат трилиони долари.

Преходът към възобновяема енергия вече е в ход. Източници на енергия като слънчеви панели, които изглеждаха като анахронична технология за "прегръщане на дървета" преди по-малко от десетилетие, се превърнаха в ключови части от производството на електроенергия при базово натоварване.

Вятърните турбини сега произвеждат повече енергия в САЩ, отколкото цялата страна, използва през 1950 г. Електрическите превозни средства представляват 5% от продажбите на нови автомобили, повратна точка, която в други страни доведе до 25% приемане в рамките на четири години.

Възобновяемите енергийни източници сега са доминиращият източник на електроенергия в Европа и разшириха своя дял в световното производство на електроенергия до 29% през 2020г. от 20% през 2010 г.

Следващият етап трябва да бъде още по-впечатляващ. Модерна система от данъчни кредити и екологични правила сега отстъпва място на много по-стабилна правителствена подкрепа не само в САЩ, но и по целия свят. Законопроектът за климата в САЩ, който се очаква да бъде одобрен от Камарата по-късно тази седмица, и европейски план, наречен RepowerEU, заедно ще изпомпват повече от половин трилион долара субсидии на пазара и ще премахнат голяма част от финансовия риск, свързан сега с изграждането на големи мащабни възобновяеми проекти.

Темпото със сигурност ще се засили оттук нататък: годишните инвестиции в чиста енергия в световен мащаб ще трябва да се утроят до 4 трилиона долара до 2030 г., за да изпълнят широко поетия ангажимент за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г., според Международната агенция по енергетика.

До края на това десетилетие енергийното поле може да изглежда значително различно. Според S&P Global Commodity Insights делът на възобновяемите енергийни източници може да представлява 60% от производството на електроенергия в Западна Европа до 2030 г. спрямо 35% днес и 38% в САЩ и Китай спрямо съответно 23% и 30%.

"Както мандатите в Европейския съюз, така и законодателството в САЩ са наистина голям ускорител за темпото на този растеж", каза Крис Сейпъл, експерт по енергиен преход в изследователската фирма Wood Mackenzie. Компанията очаква само от $369-те милиарда стимули на правителството на САЩ да отключат $1,2 трилиона общи инвестиции до 2035 г. С правителството, което покрива част от раздела или предлага стабилни предвидими данъчни облекчения, инвеститорите ще са по-склонни да инвестират пари във възобновяеми технологии.

Въпреки мащаба на прехода, инвеститорите ще трябва да бъдат придирчиви. Големите победители, очевидно ще са малко. Индексите и фондовете за зелена енергия често търгуват въз основа на краткосрочни очаквания за държавна политика или промени в разходите за суровини, вместо на по-дългосрочната възможност. И някои от участващите компании не са показали, че могат да устоят в добри и лоши времена.

"Тъй като някои от тези технологии са в зародиш, вие просто нямате изобилие от публично търгувани компании с дългосрочни резултати", каза Бен Кук, портфолио мениджър на фонда Hennessy Energy Transition. "Трябва да сте много внимателни и пъргави в търговията с тези неща." Преходният фонд инвестира както в стара, така и в нова енергия; Кук каза, че напоследък е намерил няколко варианта от страна на по-новата енергия, в които да инвестира.

За да разберем възможностите във възобновяемите енергийни източници - и предизвикателствата - помага да погледнем математиката.

Сега САЩ и Европа добавят около 30 гигавата годишно нови слънчеви и вятърни мощности, достатъчни за захранване на около 10 милиона домове. В САЩ слънчевата и вятърната енергия помогнаха да се посрещне нарастващото търсене на електричество през последното десетилетие, но те не намалиха много от дяловете на другите източници на енергия. САЩ добавиха 30 гигавата общо ново производство на електроенергия миналата година, което означава, че възобновяемите енергийни източници представляват почти цялото увеличение, но всъщност не оспорват съществуващите източници.

На следващия етап това ще се промени. До 2030 г. както САЩ, така и Европа ще добавят 80 гигавата слънчева и вятърна енергия годишно, според Wood Mackenzie, което означава, че ще изместят по-старите форми на енергия. Този темп на растеж се увеличава бързо. САЩ имаха около 1,2 теравата (терават е 1000 гигавата) капацитет за производство на електроенергия към края на миналата година. Европа по подобен начин планира да утрои своя вятърен и слънчев капацитет до 2030 г.

Законът за намаляване на инфлацията, както се нарича законопроектът за климата и данъците, разширява и увеличава доходоносните данъчни кредити за вятърна и слънчева енергия, позволявайки на собствениците на жилища и разработчиците на проекти да поискат до 30% от стойността на проект като кредит в случай на слънчева енергия и кредит на ват за вятър. Това може да отнеме 6 000 долара от цената на система със стандартна цена от 20 000 долара, коментират експерти.

Все пак инвестирането в слънчева и вятърна енергия отдавна е трудно начинание. Компаниите, които произвеждат хардуера, работят с ниски маржове, а тези, които го финансират, понякога поемат значителен риск за паричните потоци, които могат да отнемат години, за да се материализират. Въпреки че изглеждат като технологични продукти, слънчевите и вятърните проекти се захранват от пазарите на комунални услуги, които растат постепенно, с минимални печалби за инвестирания капитал. Напоследък инфлацията навреди на маржовете им. Водещият производител на вятърно оборудване Vestas например, загуби пари и отчете спад на акциите си тази година, въпреки процъфтяващото търсене на неговите продукти.

Слънчевата и вятърната енергия не са единствените бенефициенти на сметката. Освен това улеснява заявяването на данъчен кредит за съхранение на батерии, което е голям тласък за хората, които искат да се изключат напълно от електрическата мрежа или да имат резервна система, в случай че мрежата спре. Предлагат се повече данъчни облекчения, ако оборудването е произведено в САЩ. Това значително разширява кредитите, достъпни за хора, които купуват електрически превозни средства и термопомпи.

Димитри Дайен, анализатор за възобновяеми енергийни източници в ClearBridge Investments, каза, че една компания за батерии, която вероятно ще се възползва, е LG Chem, компания, собственост на корейския технологичен гигант LG (LGEIY).

Други, по-зараждащи се технологии също се възползват. Законопроектът увеличава данъчните облекчения за проекти за улавяне на въглерод, които премахват въглеродните емисии от въздуха и ги съхраняват под земята. Chevron (CVX) и Exxon Mobil (XOM) работят по проекти за улавяне на въглероден диоксид, които ще бъдат стимулирани от данъчни облекчения.

Законопроектът добавя нов данъчен кредит за водорода, който в момента се използва предимно за промишлени цели, като производство на торове, и се произвежда почти изцяло от изкопаеми горива. По-новите методи за производство на водород от чисти енергийни източници обаче, започват да се налагат и законопроектът ще предостави данъчни кредити, които бързо ще доближат индустрията до рентабилност.

Анализаторите смятат, че водородните кредити могат да бъдат най-трансформиращата част от сметката, особено за най-чистия вид водород. Водородът се класифицира в различни цветове. Сивият водород се произвежда от природен газ; синият водород също идва от изкопаеми горива, но неговите въглеродни емисии се улавят и съхраняват; и зеленият водород се произвежда от възобновяема енергия, която произвежда водород с помощта на оборудване, наречено електролизатори.

Зеленият водород ще получи най-големите субсидии от всички методи в законопроекта - до $3 на килограм. Според някои оценки това е повече от половината от разходите за производство на зелен водород. Дайен нарече тази субсидия "променяща играта" за компаниите в индустрията.

"Това ще промени структурата на разходите за зелен водород", каза той.

Една акция, която харесва, е Bloom Energy (BE), калифорнийска компания, която изгражда горивни клетки и електролизатори, наред с друго оборудване, което ще се възползва от растежа на пазарите на водород. Дейен казва, че субсидиите ще изведат Bloom от икономическо ниво на рентабилност до силна рентабилност. Очаква се компанията да премине от загуба на акция през тази година към печалби през 2023 г. Сметката също така ще "ускори неимоверно рентабилността" на Plug Power (PLUG), компания за горивни клетки, базирана в Ню Йорк, каза Дейен.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.