Байдън прокара план за въвеждане на "стимули" в размер на 1,9 трлн. долара, които ще бъдат инжектирани в икономиката на САЩ. Но все още не е ясно каква сума от тях ще бъдат одобрени.

Някои банки очакват значително по-малък размер, припомнят от Zero Hedge. Сред тях са JPMorgan, които преди три седмици предполагаха, че пакетът ще възлиза на 900 млрд. долара. От другата страна са институции като Toronto Dominion, които очакват пълната сума да бъде инжектирана в икономиката.

Последните обаче са малцинство. Проучване на Deutsche Bank показва, че само 6% от институциите и инвеститорите очакват сумата да е 1,9 трлн. долара или повече, а най-големи дялове от запитаните са отговорили между 1,3 и 1,6 трлн. (32%) и между 1,6 и 1,9 трлн. долара (29%).

Същевременно обаче според повечето организации на Wall Street са притеснени, че каквото и да е количеството на "стимулите", те ще прегреят икономиката, показва още проучването. Всъщност това е гледище, на което застават над половината от анкетираните - 51%.

На обратната позиция са 44% от респондентите.

Всъщност даже и от Morgan Stanley са предпазливи по отношение на размера на плана на Байдън.

"Докато контрацикличните мерки трябва да са достатъчно мащабни, за да запълнят дупката в предлагането, този път политиците направиха много повече от това", пише анализаторът на банката Четан Ахия. "Съвкупно рецесията, породена от мерките срещу коронавируса, струваше на американците доходи в размер на 400 млрд. долара, те вече получиха трансфери на стойност над 1 трлн. долара даже и преди пакета, одобрен в края на декември миналата година."

Затова и не е случайно, че спестяванията на домакинствата нарастват с общо 1,5 трлн. долара въпреки кризата, като се очаква тази стойност да достигне 2 трлн. долара към март.