След като лирата се обезцени с 30% през 2018 г. и банките увеличиха рязко лихвените си проценти Турция попадна в първата си рецесия за последното десетилетие. Проблемите за икономиката далеч не свършват дотук. Най-новото главоболие за Турция може да дойде от японските инвеститори.

Дългите позиции на японските маржови търговци на лирата спрямо йената възлизат на 317 283, пише Bloomberg. Според токийската борса това е по-високо от 288 563 договора в деня на "голямата катастрофа". На 2-ри януари внезапният скок на йената изпрати много валути на дъното. А турската валута се срина с 10% спрямо йената.

Кофас: Турската лира остава уязвима, а вносът ще намалява още

Кофас: Турската лира остава уязвима, а вносът ще намалява още

Частното потребление, което представлява близо 60% от БВП, спадна с 8,9% на годишна база

Японските инвеститори са известни с апетита си към по-високодоходни активи като турската лира, тъй като те имат почти нулев лихвен процент у дома. Вниманието им към сринатата валута се привлича и от факта, че банките се въздържат да предоставят лири на чуждестранни инвеститори повреме на валутна криза.

Лирата отслабна с повече от 4% спрямо йената и достигна 18,78 йени през март, което е най-ниското ѝ ниво от 3-ти януари. Японските инвеститори очакват тя да падне под 18 йени за лира, като сега се равнява на 19,7140 йени в Токио.

Турската лира рухна. Паундът страда заради хаоса около Брекзит

Турската лира рухна. Паундът страда заради хаоса около Брекзит

Японската йена поскъпва с отслабването на инвеститорския риск апетит

Съществува риск от рязък спад на лирата заради местната политическа несигурност. Ако управляващата партия загуби изборите в по-големите градове, се очаква Ердоган да предприеме популистки мерки, за да си възвърне подкрепата.