Ограничителните мерки са донесли загуби в размер на стотици милиони левове за сектора на търговията на дребно. В същото време между 10 и 15% от фирмите в този сегмент вече са фалирали. Това посочват от Българската Ритейл Асоциация (БРА), в която членуват над 100 представители на търговията на дребно в страната, в свое становище.

От него става ясно, че от организацията са изпратили отворено писмо до до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов за "спасяване от фалит на сектор търговия".

От БРА посочват, че около 85% от магазините на техните членове не работят, като повечето от тях нямат обекти в търговските центрове, които също остават затворени.

Представителите на сектора посочват, че той дава работа на близо 300 000 души в страната. Според асоциацията магазините може да се подготвят да отворят в рамките на 2-3 дни.

"Готови сме да работим пет вместо седем дни в седмицата, с намалено работно време. Само ни отворете", призовават от асоциацията. Те настояват за "незабавно отваряне на търговските центрове", за да може "поне оцелелите да се опитат да завъртят колелото отново".

"Между 10 и 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха", коментира Рая Попова, която е генерален секретар на БРА. "Ако продължаваме така, ще има още много фалити. От данъкоплатци, съвсем скоро всички ще станем посетители на бюрата по труда", допълва тя.

Представителите на търговците на дребно искат преразглеждане на действащите в момента ограничителни мерки, както и незабавно изплащане на финансовите помощи от страна на държавата. При повторното затваряне през ноември от БРА са предложили спешни действия за подкрепа на компаниите от сектора, включващи отсрочване на кредити, покриване на разходите за консумативи от държавата, както и на заплати, осигуровки, а работодателите, поради забрана да извършват дейност, да се освободят от данъци.

"Нито едно искане не беше изпълнено", коментира Рая Попова. Тя дава пример със съседна Гърция, където държавата покрива 80% от наемите на затворения дребен бизнес. В Холандия и Австрия пък подкрепата за сектора е между 70% и 80% от спада в оборотите.