Заплатите у нас нараснаха с двуцифрени проценти през 2022 г. 5-7% от хората в София вече взимат заплати над 7-8 хиляди лева. Това коментира Мария Шишкова, управляващ съдружник Aims Humdn Capital, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Очакванията за възнаграждения на служителите ще се балансират. По-рано те започнаха да искат много повече от това, което се получава. Това вече се е случвало преди и при първа възможност компанията заменя тези хора, когато пазарът се стабилизира.

Безработицата у нас едва ли ще нарасне в близко бъдеще. Според нея положителното е, че се създават все повече места за хора с висока добавена стойност.

Според Шишкова пазарът на труда у нас е динамичен. "Има компании, които идват да установят различни производствени процеси, има съществуващи компании, които се разширяват", смята тя. "В България се намират вече все по-интересни и все по-хубави длъжности за хора, които иначе биха избягали в чужбина".

Вече все по-малко българи, които имат висше образование и говорят език, се замислят за емиграция, смята експертът. "Фактът, че безработицата е около 4%, от които дългосрочните случаи са 2%, означава болезнена необходимост и физически недостиг на хора", смята тя.

Тя коментира още, че много компании отдавна вече не гледат дипломата, тъй като с този темп на промяна, каквото и да се учи докато се завърши, то вече остаряло.