Доставчикът на сателитен интернет Starlink е един от успешните бизнеси на Илон Мъск и изглежда вероятно милиардерът да го отдели в напълно независима компания извън SpaceX и след това да я извади на борсата. Това коментира през Quartz изпълнителният директор на Dominari Securities Кайл Уул.

"Според мен има много голяма вероятно Илон Мъск да отдели Starlink от SpaceX. Много хора не осъзнават, че Starlink всъщност е 60% от стойността на SpaceX. Последният рунд на компанията беше при пазарна стойност от 180 млрд. долара, тогава означава, че Starlink ще е с IPO за над 100 млрд. долара. Смятам, че хората ще се заинтересоват", коментира експертът.

Starlink на Мъск "заработи" 1,4 милиарда долара - и това е разочароващо

Starlink на Мъск "заработи" 1,4 милиарда долара - и това е разочароващо

Очакванията на милиардера преди няколко години бяха за 9 пъти по-висок годишен приход

Starlink е един от най-амбициозните проекти на Мъск. С огромна констелация от малки сателити той предоставя интернет връзка при условия, които до този момент бяха трудни за намиране на пазара. Услугата е толкова успешна, че има опасения, че тя вече има сериозна геополитическа важност - украинската армия разчита на нея за голям процент от комуникациите си, а фактор за провеждането на операциите ѝ на няколко пъти станаха решенията на милиардера дали да разреши работата на системата в определени региони.

Над половината активни сателити са на Мъск и той може да блокира украинската армия

Над половината активни сателити са с един собственик и той може да блокира украинската армия

ЕС и Китай работят по собствени алтернативи на Starlink, защото не вярват на милиардера

Според Уул след рязкото вдигане на лихвените проценти и съпътстващите го неясноти на пазара, сега има ситуация, в която големите банки могат да подпомогнат излизането на пазара на сериозни компании - например Automation Anywhere на Databricks, която се занимава с AI за дронове и се оценява на 43 млрд. долара.

Очакването му е Фед да не пипа лихвите до изборите, като опасението му е, че след това заради ситуацията в Близкия Изток може и да видим корекция нагоре.

*Настоящият текст е с информационна цел и не представлява инвестиционен съвет