Системата за сателитен интернет Starlink на Илон Мъск е с приходи в размер на 1,4 млрд. долара за 2022 г., става ясно от документи, видени от екипа на WSJ. Това е 7-кратен скок спрямо 2021 г., но и само 1/9 от това, което милиардерът очакваше да постигне.

Контекст: Starlink е изключително амбициозно начинание. Той разчита на мрежа от огромно количество малки сателити, които се свързват с продавани от компанията компактни наземни терминали.

Проектът Starlink на Илон Мъск ще предлага интернет със скоростта на светлината

Проектът Starlink на Илон Мъск ще предлага интернет със скоростта на светлината

Aмбициoзнoтo нaчинaниe нa милиapдepa нaбpa бъpзo пoпyляpнocт и вeчe имa ĸлиeнти в 14 държави, ĸoитo ca плaтили зa дocтъп дo ycлyгaтa

За разлика от досегашните системи за интернет от Космоса, Starlink може да се разглежда и като потребителски продукт за живеещите на отдалечени места. Един от големите му потребители обаче е Украйна, която го използва в хода на войната с Русия.

Мъск е отказал на Украйна разширяване на интернет услугата Starlink до Крим

Мъск е отказал на Украйна разширяване на интернет услугата Starlink до Крим

Това твърди източник на Financial Times, цитиран от световните медии

Детайли: Според документите Starlink е бил с приходи 222 млн. долара през 2021 г. Скокът през миналата година е голям, но трябва да се постави в контекст. През 2015 г. по време на презентация пред инвеститорите компанията на Мъск прогнозира 12 млрд. долара приходи, 7 млрд. долара оперативна печалба и 20 млн. абонати към 2022 г.

Реалностите обаче са различни от очакванията. Абонатите в края на миналата година бяха 1 млн., като до май 2023 г. се увеличиха с още 500 000. Starlink работеше на загуба поне към октомври миналата година - 20 млн. долара по думите на Мъск. През първото тримесечие на годината компанията най-накрая е започнала да печели пари.

Създава се европейски конкурент на Starlink на Илон Мъск

Създава се европейски конкурент на Starlink на Илон Мъск

Френският оператор Eutelsat близо до придобиванео на британския OneWeb

Още нещо: Бавният път на Starlink към пазарния успех е показателен за това, че даже и с цялата технологична и финансова мощ на Илон Мъск зад себе си, компанията е на сложен пазар.

По-голямата част от потенциалните клиенти на интернет услугата по света живеят в градове - а те си имат високоскоростен оптичен и 5G интернет. Корабите и нефтените платформи са подходящи кандидати са Starlink свързаност, но пък това е значително по-малка клиентска база.