Влиянието на Илон Мъск е не просто глобално - то се усеща най-силно всъщност на стотици километри над повърхността на Земята. Компанията за сателитен интернет на милиардера - Starlink, е абсолютен пазарен лидер и на нея разчитат обикновени потребители, компании и държавни структури по целия свят.

Да си зависим от компания, чийто собственик взема решенията си поне привидно самоволно и под давлението на емоциите, обаче, може да се окаже рисково - както от първа ръка разбраха украинските командири, които се оказват без комуникационна инфраструктура в моментите, в които Мъск реши. NYT в подробен материал разказва как доставчикът на интернет от небето се превръща в геополитически фактор.

Мъск пусна сателитната интернет услуга Starlink. Каква ще е месечната такса?

Мъск пусна сателитната интернет услуга Starlink. Каква ще е месечната такса?

SpaceX обеща на бета потребителите на своята широколентова интернет услуга приблизително 50 мегабита в секунда

Контекст: Starlink на Илон Мъск не е първата система за сателитен интернет в света - още от 90-те има доставчици, но през годините техните услуги винаги са били нишови заради ниска скорост, висока цена и необходимост от скъпо оборудване.

Голямото предимство на Starlink са ракетите за многократна употреба на SpaceX, с които извеждането на спътници става многократно по-евтино. Освен това, развитието на технологиите направи както сателитите, така и терминалите по-достъпни, а услугата - с висока скорост от порядъка на 100 мегабита в секунда.

Интернет услугата Starlink вече е в Европа. Къде се тества и колко струва?

Интернет услугата Starlink вече е в Европа. Къде се тества и колко струва?

Тези, които тестват услугата, могат да очакват скорост от между 50 -150 мегабита в секунда

От 2019 г. мрежата е в процес на изграждане, от 2021 г. - в комерсиална експлоатация. Към момента на ниска орбита около Земята обикалят над 4500 сателита от мрежата на Starlink - това са повече от 50% от всички активни спътници. Абонатите са 1,5 млн.

Плановете на Мъск са през следващите години да увеличи мрежата си десетократно.

Детайли: Starlink стъпи в Украйна след началото на руската инвазия през февруари миналата година. Още в първите дни на войната верни на Москва хакери изваждат от строя сателитната мрежа на Viacom, на която разчита украинската армия. След лична молба на украинския министър на електронното управление Мъск - в типично свой стил, еднолично решава да активира Starlink в Украйна.

В наши дни 42 000 терминала дават връзка както на болници и спасителни служби, така и на артилерийски батареи и подразделения на противовъздушната отбрана. Както признават пред NYT висши украински военни, Starlink е с ключово значение за представянето им на бойното поле.

Проектът Starlink на Илон Мъск ще предлага интернет със скоростта на светлината

Проектът Starlink на Илон Мъск ще предлага интернет със скоростта на светлината

Aмбициoзнoтo нaчинaниe нa милиapдepa нaбpa бъpзo пoпyляpнocт и вeчe имa ĸлиeнти в 14 държави, ĸoитo ca плaтили зa дocтъп дo ycлyгaтa

Когато работи. А от септември 2022 г. това започва да зависи все повече от моментното настроение на Мъск. Тогава той предлага свой собствен мирен план за Украйна, който включва анексиране на окупирани от Русия територии. Когато му е дадено да разбере, че това няма как да се случи, милиардерът подсеща Киев и западните съюзници за цената на сателитния интернет - според CNN, 400 млн. долара за 12 месеца.

Мъск е отказал на Украйна разширяване на интернет услугата Starlink до Крим

Мъск е отказал на Украйна разширяване на интернет услугата Starlink до Крим

Това твърди източник на Financial Times, цитиран от световните медии

Въпросът е решен, но в разговори с представители на Белия дом Мъск защитава позицията, че украинците може да използват Starlink не само за отбрана, но и с офанзивни цели и това би довело до допълнителна ескалация.

Така според NYT достъпът до Starlink става зависим от хода на бойните действия - чрез т.нар geofensing Мъск решава къде терминалите работят и къде спират. Киев получава, например, твърд отказ да използва сателитния интернет около окупирания полуостров Крим. Налага се през юни тази година Пентагона да се намеси и да закупи стотици Starlink терминали при условия, които не дават на Илон Мъск да определя зоните на ползване.

Още нещо: Близо дузина държави са обсъждали темата Starlink с високопоставени американски представители, посочват източници на NYT. Опасенията им са сходни - Мъск има прекалено голяма власт върху технология, която може да се окаже с критична важност в случай на военен конфликт.

Тайван, например, се въздържа да използва Starlink защото според висшето политическо ръководство на страната не е ясно как милиардерът ще реагира при евентуална китайска агресия. По-специално, не е ясно дали няма просто да изключи Starlink, за да предпази заводите за своите електромобили Tesla в Китай.

Сателитният интернет на Мъск Starlink навлиза в Африка, но ще може ли някой да си го позволи?

Сателитният интернет на Мъск Starlink навлиза в Африка, но ще може ли някой да си го позволи?

Услугата Starlink е насочена най-вече към потребители, които живеят в отдалечени райони без достъп до интернет услуги

Парадоксално, но и в Пекин имат опасения по отношение на Starlink - комунистическата страна не желае терминалите да работят на нейна територия, защото така ще може да се заобикалят мерките за цензура на интернет съдържанието. Китай планира да изстреля свои 13 000 интернет сателита в орбита.

Евросъюзът вече задели 2,4 млрд. долара за своя сателитна система с цел "защита на жизнените си интереси", като тя може да заработи още през 2027 г.

Създава се европейски конкурент на Starlink на Илон Мъск

Създава се европейски конкурент на Starlink на Илон Мъск

Френският оператор Eutelsat близо до придобиванео на британския OneWeb

Самите SpaceX на Мъск опитват да запълнят нишата с услугата за правителствени клиенти Starshield, която има по-високо ниво на сигурност.

Какво предстои: През следващите години сателитният интернет има потенциала да се превърне в сфера със значителна конкуренция. Добрият старт на Starlink дава огромна преднина на компанията, но желанието на нейния собственик да я използва като геополитически инструмент със сигурност ще отвори пазар и за още играчи.

Това ще стане особено видимо през следващите 2-3 години, когато още няколко космически системи за многократна употреба се очаква да влязат в експлоатация.