Подобрение спрямо предишното полугодие, но и значително влошаване в сравнение с преди две години - така ще изглежда пазарът на труда в България в периода април - септември според новото проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), в което са взели участие 1189 акредитирани компании.

 • 31% от запитаните прогнозират увеличение на екипите си;
 • 36% ще запазят числеността на работната сила;
 • 15% ще я намалят;
 • 18% не могат да преценят.

Нетният коефициент на заетостта - разликата между наемащите и съкращаващите, е +16%. Това е увеличение от 6 процента спрямо предното полугодие, но в сравнение със същия период на 2022 г. е с 24% по-малко, отбелязват от БКЗ.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Вероятно без изненада с оглед предстоящия туристически сезон, секторите, в които има най-голям ръст на оптимистично настроените работодатели, са "Хотелиерство и ресторантьорство" (със 7% повече или +11%) и "Търговия на едро и дребно" (с 5% повече или +16%).

Подобрение, макар и по-малко, има и в IT и аутсорсинг сферите - наемащите са съответно 24% и 13% повече от съкращаващите.

Кой вид туризъм у нас е с най-висока заетост на хотелите

Кой вид туризъм у нас е с най-висока заетост на хотелите

Необходима е обаче и подкрепа от държавата

Нетният коефициент на заетостта в сектор "Финансови и застрахователни дейности, недвижими имоти и бизнес услуги" се запазва на +9%, а намаление на ентусиазма се вижда във всички останали следени от БКЗ сектори:

 • "Производство";
 • "Транспорт, складиране и комуникации";
 • "Строителство";
 • "Публичен и социален сектор";
 • "Електричество, газ и вода";
 • "Селско, горско и рибно стопанство";
 • "Добивна промишленост".

При публичния и социален сектор преднината на наемащите пред съкращаващите се стопява с цели 6%, а в добивната промишленост вече доминират компаниите, които очакват да се разделят със свои служители.

От регионална гледна точка, в Бургас коефициентът на заетост ще расте най-много през следващите 6 месеца - с 4% до +12%. Пловдив и Варна остават по-назад със съответно +11% и +10%.

В София наемащите фирми ще са с 66% повече от съкращаващите, а Русе е единственият регион в страната, където намаляват планиращите да увеличат работната си сила - те вече са само 1% повече от тези, които ще освобождават служители.

Липсата на кадри - проблем №1

"Основният проблем, с който се сблъскват работодателите в страната, е болезнената липса на хора. Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира. Последствията от хроничния челен сблъсък на бизнеса с дефицита на кадри ще продължат да се усещат не само през предстоящия летен сезон, но поне до края на септември, ако не се улесни процедурата от 17 точки за внос на кадри и не се интегрират трайно безработните и често пренебрегвани социални групи в пазара на труда", коментира председателят на БКЗ Надя Василева.