Изгубеното глобално потребление по време на пандемията се равнява приблизително на размера на германската икономика, пише Bloomberg. То намаляло с 3,8 трлн. долара, а 147 млн. работни места са били загубени, което се равнява се на 4,2% от работната сила. Около 2,1 трлн. долара под формата на доходи и заплати са се изпарили.

Това сочат изводи от изследване, ръководено от University of Sydney, което е смятано за първото, даващо количествено изражение на икономическите загуби от COVID-19.

То отразява мащаба на въздействието на пандемията, в резултата на която бяха приземени самолети, наруши снабдителни вериги, пострадаха много сектори, а много магазини бяха принудени да затворят врати.

Китай САЩ са двете най-пряко засегнати икономики. Сред най-тежко пострадалите сектори са въздушният транспорт и туризмът. В изследването са очертани и ползите за околната среда. Според данните най-резкият спад на емисиите от парникови газове от началото на горенето на фосилни горива преди стотици години е намалил смъртността от замърсяване на въздуха.

Междувременно доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ) гласи, че потребителските разходи в САЩ може да отбележат силен ръст благодарение на стимулиращите чекове на правителството, които са на стойност 1200 долара и помощите за безработните. Само през тази седмица обаче, молбите за обезщетения за безработица са около 1,3 милиона.

Според авторите на изследването комбинацията от разширени помощи при безработица и стимулиращи плащания ще e достатъчна, за да позволи бързо възстановяване на потребителските разходи до нивата преди кризата. Но ако блокадата продължи една година и безработицата достигне 20%, "смятаме, че връщането на разходите в нивата им от преди пандемията ще отнеме около три години", допълват те.

Според оптимистичния сценарий блокадите няма да продължат повече от две тримесечия, пишат авторите Кристофър Керъл, Едмънд Кроули, Йежи Слачалек и Матю Уайт. По-дълга блокада ще нанесе по-големи щети и ще изисква удължаване на стимулите.

Макар че последните данни за икономиката на САЩ бяха по-добри от очакванията, председателят на Федералния резерв в Атланта Рафаел Бостич предупреди, че части от икономиката показват признаци на буксуване заради увеличаването на случаите на коронавирус.