Най-големите икономики в Еврозоната Германия и Франция отчитат неочакван спад в промишленото производство през февруари. Това показва ясно, ограниченията, свързани с разпространението на Covid-19 все повече увреждат различни сектори от икономиката, които до момента са били устойчиви, съобщава Bloomberg.

Производството в Германия е спаднало с 1,6% спрямо предходния януари, изненадвайки повечето икономисти. Производството във Франция е спаднало с 4,7% . във все по-голяма стегнация е икономиката на Испания.

През последните месеци производството в еврозоната се задържа сравнително добре, най-вече, защото се възползва от икономическото възстановяване на Китай. Германският износ дори е нараснал с 0,9% през февруари.Вътре в страната обаче, пандемията все още държи затворени много бизнеси от сектора на услугите, което вероятно води до свиване на продукцията през първото тримесечие на 2021 г.

Спадът на индустриалното производство във Франция е най-стръмният от 10 месеца. Той се дължи най-вече на спада в автомобилния сектор, който е 1,4%.

Оцениха загубата на икономиката от локдауна в Германия

Оцениха загубата на икономиката от локдауна в Германия

От началото на пандемията БВП на страната е намалял с €250 милиарда

Връщайки се на Германия, там Министерство на икономиката изрази известен оптимизъм, че растежът ще се засили през следващите месеци.

"Подобряването на доверието в бизнеса и положителната тенденция в поръчките сигнализират за положителна перспектива в индустрията. Въпреки това бъдещият ход на пандемията създава несигурност", гвърдят финансисти.

Притесненията им звучат съвсем логични, особено след като канцлерът Ангела Меркел за пореден път обяви, че би подкрепила пореден, макар и кратък, локдаун - за ограничаване на пандемията.

Колкото до Франция, тази седмица тя намали прогнозата си за икономически растеж за тази година от 6 на 5%. Правителството се надява през лятото нещата за бизнеса и икономиката като цяло да се стабилизират.

Защо локдауните са по-вредни за икономиката от доброволното социално дистанциране

Защо локдауните са по-вредни за икономиката от доброволното социално дистанциране

И защо здравеопазването трябва да се приватизира