Цените на някои метали, включително медта и петрола, се покачват, след като световната икономика отново отваря - сигнал за редица инвеститори, че глобалният растеж се завръща по-бързо от очакваното, пише The Wall Street Journal.

Скорошното покачване идва след спад по-рано през годината, когато мерките срещу вируса потопиха цените. Инвеститорите следят отблизо суровините, тъй като цените им отразяват промени в търсенето и предлагането в реално време за световния производствен сектор.

Това означава, че цените растат, когато заводите имат работа, корабите са пълни с карго, а потребителите пътуват. Скорошни данни отчетоха значителен ръст на продажбите на дребно и на заетостта в САЩ. Активността расте и в китайския производствен сектор. Тези тенденции дорпинесоха и за ралито на пазарите, което покачи S&P 500 с 38% от мартенското дъно.

Китай е доминиращият потребител на суровини в света и покачването на икономическата активност там дава знак, че икономиката вече се намира в първата фаза от своето възстановяване, казват анализатори. Исторически, фазата на възстановяване след икономически спад съответства на значителен ръст на цените на материалите.

След като и шофьорите се завърнаха на пътя, фючърсите на американския петрол растат до близо $40 за барел - силно възстановяване, след като паднаха под $0 в края на април. Индустриалните метали също се покачват - медта и калаят поскъпват с над 15% от началото на тримесечието.

Въпреки притесненията, че нов ръст на заразените ще спре ралито, трейдърите се надяват на продължават ръст. Но дори и икономическата активност отново да се забави, анализатори залагат на намаляване на предлагането и правителствени разходи за инфраструктурни проекти и други програми, които да предотвратят нов спад на суровините.