Двустранният стокообмен между България и Китай е надхвърлил рекордните 1 млрд. и 700 млн. щатски долара за 2012 г. Това заяви в предаването „Добро утро, България" на Радио „Фокус" Нели Нанова, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси на посолството на България в Пекин, в коментар за засилването на търговско-икономическите отношения между двете страни.

Българският износ за Китай е нараснал с 80%", отбеляза още Нанова, като подчерта, че това е много показателно и говори, че България все повече се ориентира към износ на стоки за Китай. „Стойностите на износа през последните години стремително растат нагоре и всъщност се опитваме да балансираме нашия стокообмен", каза още Нели Нанова.

Според нея, промяната на търговските взаимоотношения между България и Китай е видима не само на високо равнище, но се забелязва и от обикновените граждани. „Промяната е изключително положителна и тя се дължи на няколко особености, първата от които е, че Китайското правителство през изминалите години въведе програма за балансиране на износа и вноса като залага преди всичко на вноса на стоки в Китай", обясни Нанова.

По думите й, засилването на двустранните икономически отношения се дължи и на това, че китайското правителство насърчава вътрешното потребление. Освен това в Китай през последните години се обособява стабилна средна класа, като постоянно се повишава и стандарта на живот на китайското население. Оттам идва и засиленото търсене на чуждестранни стоки на вътрешния китайски пазар. „Всички тези фактори обуславят зачестилите посещения на български делегации в Китай", добави Нели Нанова.