ЕС и САЩ ще сложат край на търговските битки помежду си по време на предстоящата си среща следващата седмица. Двустранните мита върху стоманата и алуминия ще бъдат премахнати преди края на тази година. Това става ясно от проект за заключително становище на срещата на върха ЕС-САЩ в Брюксел на 15 юни, цитиран от Bloomberg.

Двете страни ще договорят несъгласията помежду им да бъдат изчистени, включително и продължаващият почти две десетилетия спор за държавните субсидии на Boeing и Airbus. Стоки за над 18 млрд. долара на ЕС и САЩ са обект на мита. Брюксел и Вашингтон вече се договориха да отменят временно митата, свързани със спора, за да улеснят постигането на споразумение.

През 2019 г. Световната търговска организация (СТО) разреши на Вашингтон да наложи мита върху внос от ЕС за 7,5 млрд. долара заради държавната подкрепа за Airbus. Европейският съюз получи разрешение за реципрочни налози върху стоки за 4 млрд. долара.

Проектът гласи, че двете страни ще работят и за премахване на митата върху стоманата и алуминия преди 1 декември. През 2018 г. САЩ наложиха мита на внос от ЕС заради опасения за националната сигурност. Брюксел отвърна с налози върху американски износ за 2,8 милиарда евро на различни продукти - от бърбън и дънки до мотоциклети.

"Трябва да оставим продължаващите спорове", коментира германският министър на външните работи Хайко Маас, който заяви още, че в момента има напредък по някои въпроси.

Освен това ЕС и САЩ ще обявят и партньорство, целящо подсилването на пазара на полупроводници и в от двете страни на Атлантика. Планът е част от по-обширна платформа за сътрудничество, наречена Съвет за търговия и технологии. За да се създаде двете страни трябва да дадат съгласие на срещата.

Целта на Вашитнгтон и Брюксел е да се намали зависимостта от азиатските доставки, след като световният недостиг на полупроводници показа колко е зависим света от региона за основния компонент на почти всичко от смартфони до домашни уреди и автомобили.