Фючърсите на урана се търгуват на цена над $54 за паунд, което е най-високото ниво от септември 2011 г., съобщи Trading Economics.

Това става на фона на перспективите за нарастващо глобално търсене и същевременно увеличаващи се опасения относно доставките.

Кремъл подписа указ, който включва забрана за износа на редица стоки и суровини, което повдига тревоги за вноса на уран в САЩ. Секторът на ядрената енергия на САЩ произвежда 20% от електроенергията в страната и разчита на Русия за 16% от вноса си. Забраната за внос на руски енергоносители в САЩ не включва уран.

По данни на консултантската компания UxC, седмичната спот цена на урана към 7 март е била $51 за паунд.

Както Bloomberg съобщи по-рано, администрацията на САЩ обмисля идеята за санкции срещу "Росатом". "Белият дом оценява последствията от подобна стъпка, решението все още не е взето", отбелязва агенцията.

"Росатом" е много чувствителна цел, тъй като на компанията и нейните дъщерни дружества се падат около 35% от световния пазар за обогатен уран и има споразумения за доставка на ядрено гориво за различни европейски страни.

Все още не е ясно какво биха означават тези санкции за американските ядрени централи и вносителите на горива. През 2020 г. делът на Русия във вноса на уран в САЩ е 16,5%, а при обогатен уран за атомни електроцентрали - 23%", пояснява агенцията.

Атомните реактори обикновено трябва да се зареждат с гориво на всеки 18 до 24 месеца, а компаниите купуват гориво предварително за години напред и поддържат значителни запаси.

САЩ не се отказват от руския уран

САЩ не се отказват от руския уран

Цените на бензина на дребно в САЩ достигнаха исторически връх