Два от най-големите автомобилни производители в Япония ще направят най-големите увеличения на заплатите от десетилетия наред. Toyota ще направи най-големите увеличения на заплатите от две десетилетия насам. Най-големият производител на автомобили в света заяви, че споразумението е постигнато на първия кръг от преговорите със синдикалното сдружение, предаде Bloomberg.

Малко след това Honda заяви, че ще повиши заплатите с 5%, което ще е най-голямото увеличение на основното заплащане от около 30 години.

Решенията на компаниите са част от тенденцията за възходящо движение на заплатите, на фона на най-високата инфлация от повече от четири десетилетия, която изяжда покупателната способност на домакинствата.

Toyota защити титлата си на производител №1 на автомобили в света през 2022-а

Toyota защити титлата си на производител №1 на автомобили в света през 2022-а

Продажбите й възлизат на 10,5 милиона автомобили за годината

Предприетите действия от най-големите имена на компании в Япония биха могли да окажат натиск върху други компании също да обявят по-големи от предвиденото повишения.

Toyota подчерта, че това е третата поредна година, в която се съобразява изцяло на исканията на синдикатите. Компанията ще увеличи заплати и бонусите на служителите.

Като цяло Toyota е първа сред японските компании, която обявява резултатите от преговорите за годишните заплати.

Honda раздаде екстра бонуси на служители...но после си ги поиска обратно

Honda раздаде екстра бонуси на служители...но после си ги поиска обратно

В съобщение, изпратено до служителите, компанията дава възможност на служителите да върнат част от бонуса до 22 септември

От Honda подчертават, че повишенията на заплатите в компанията ще доведат до увеличаване на месечното възнаграждение с 19 000 йени (141 долара). Освен това компанията смята, че повишенията на заплатите ще дадат приоритет на по-младите служители, които са по-засегнати от инфлацията.