Цените на петрола продължават да се понижават във вторник сутринта на фона на общото избягване на риска от страна на инвеститорите във връзка със ситуацията около фалита на Silicon Valley Bank и други банки в САЩ.

Към 9:10 часа българско време майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се тъгуват по 80,02 долара за барел, което е с 0,75 долара по-ниско от края на предходната сесия. В понеделник тези договори поевтиняха с $2,01 (2,4%) до $80,77 за барел.

Цената на априлските фючърси за американския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент падна с $0,91, до $73,89 за барел. В хода на вчерашната сесия цената на тези контракти се понижи с $1,88 (2,5%) до $74,8 за барел.

Както беше съобщено , американската банка Silicon Valley миналия петък премина под контрола на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите. Тя прехвърли активите на банката на ново юридическо лице и обеща да осигури пълно обезщетение на всички вложители.

Във връзка с тези събития Федералният резерв на САЩ) обяви нов механизъм за предоставяне на средства на финансови институции на обща стойност 25 милиарда долара.

Във вторник вниманието на търговците е насочено към данните за динамиката на потребителските цени в САЩ през февруари, които са важни за решението на регулатора за по-нататъшното ниво на основния лихвен процент.

Пазарът на фючърси вижда по-малко от 50% шанс за повишение на лихвения процент с 25 базисни пункта на заседанието на Фед през март, въпреки че миналата седмица търговците смятаха повишаване на лихвите с 50 б.т. за най-вероятния сценарий, отбелязва Bloomberg.

"Пазарът на петрол не можа да избегне въздействието на колапса на Silicon Valley Bank", каза Уорън Патерсън, който отговаря за стоковата стратегия в ING Groep NV. "Високата пазарна волатилност може да продължи в краткосрочен план, предвид предстоящото публикуване на данни за инфлацията в САЩ."

Във вторник ОПЕК ще публикува месечен доклад за състоянието петролния пазар, а в сряда пазарът очаква подобен преглед по темата от Международната агенция по енергетика (МАЕ).