Цените на петрола падат по време на търговията във вторник поради опасения относно затягането на ограничителните мерки, насочени към борба с разпространението на коронавируса.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта, 9,20 ч. българско време е 50,92 долара за барел, което е с 0,17 долара под цената в края на предишната сесия. В понеделник тези договори поевтиняха с 0,71 долара (1,4%) - до 51,09 долара за барел.

Цената на фючърсите за американския суров нефт WTI за февруари при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент е 47,59 долара за барел, което е 0,03 долара под нивото при закриване на вчерашната търговия. В понеделник тези фючърси поевтиняха с 0,9 долара (1,9%) - до 47,62 долара за барел.

"Повторното въвеждане на глобален локдаун за защита срещу мутацията на коронавируса ще представлява най-значимият риск в краткосрочен план за връщането към нормална ситуация при търсенето на петрол", заяви старшият пазарен стратег на Axi Стивън Инс, цитиран от Dow Jones.

Участниците на пазара очакват решенията от започналата вчера среща на участниците в пакта за ограничаване на добива ОПЕК +.

Срещата на министрите на ОПЕК + е отложена за вторник следобед, съобщиха източници, запознати със ситуацията, информира Интерфакс. Според един от тях, след почивка по време на срещата, подобно предложение е направено от министъра на енергетиката на Азербайджан, но то е изразено и от министъра на Саудитска Арабия.

Преди почивката имаше две противоположни предложения на масата за преговори - да се увеличи производството през февруари с 500 хиляди барела на ден или да се запази производството на нивото от януари.

Преди това всички държави изразиха своите виждания относно тяхната позиция. Само две държави - Русия и Казахстан - се обявиха за увеличаване на производството с 0,5 милиона барела дневно от февруари, а останалите - за запазване на добива при сегашните нива.

След срещата през декември страните от пакта ОПЕК + се споразумяха за постепенно увеличаване на производството на петрол, рязко намалено миналата година. Така от 1 януари страните от споразумението ще могат да увеличат добива на петрол с общо 500 хиляди барела на ден. В същото време министрите решиха да се събират всеки месец, за да вземат решения за производствените нива в зависимост от пазарната конюнктура, но добива да може да се увеличи с максимум 500 хиляди барела на денонощие за месец.