Цените на петрола са стабилни в началото на търговията в петък, но завършват седмица на осезаемо покачване.

Пазарът е подкрепен от информация за постепенно намаляване на производството в голямото либийско находище Ел-Шарара заради протести. Освен това източници на Bloomberg съобщават за затварянето на петролен терминал в Нигерия поради технически проблеми.

Стойността на септемврийските фючърси за европейския еталон Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време е 81,30 долара за барел, което е с 0,06 долара по-малко от края на предходната сесия. В четвъртък цената на тези договори се покачи с $1,25 (1,6%) до $81,36 за барел.

Цената на фючърсите за американския петрол WTI за август при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същия момент се намали с $0,03, до $76,86 за барел. Ден преди това тези контракти поскъпнаха с $1,14 (1,5%) до $76,89 за барел.

И Brent, и WTI приключиха търговията в четвъртък на най-високите си нива от края на април.

Пазарите продължиха да оценяват данните от доклада на ОПЕК, публикуван предишния ден. Така производството на петрол на алианса през юни, втория месец на доброволни съкращения, се е увеличило с 91 хил. барела на ден спрямо май - до средно ниво от 28,19 млн. барела на ден, докато страните от организацията са произвеждали по-малко от разрешените нива от сделката ОПЕК + с 1,9 милиона барела на ден, изпълнявайки споразумението с 250%.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) очаква търсенето на петрол да нарасне с 2,23 милиона барела на ден през 2023 г. до рекордните 102,1 млн. барела дневно, се казва в доклад, публикуван в четвъртък. В същото време предлагането на пазара вероятно ще намалее през втората половина на тази година в резултат на съкращенията на производството от Саудитска Арабия и Русия.